luni, 11 aprilie 2011

POLONIA ȘI GERMANIA REFUZĂ SĂ SE IMPLICE MILITAR ÎN LIBIA

Premierul polonez, Donald Tusk,a declarat că Polonia refuză să se alăture campaniei militare împotriva Libiei lui Muammar Gaddafi din cauza “ipocriziei” de care dă dovadă Europa şi a inconsecvenţei acesteia în privinţa problemei drepturilor omului.

Tusk a declarat că Europa riscă să creeze impresia că intervine doar atunci când livrările de petrol sunt în joc.

Polonia consideră că niciun interes de securitate naţional sau al NATO nu este pus în joc în Libia şi a adoptat în această privinţă o poziţie foarte prudentă, la fel ca vecina sa Germania.

Polonia va prelua preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene începând cu luna iulie a.c.. , manifestându-se de obicei, ca un aliat ferm în cadrul NATO, trimâţâmd din primul moment militari în Irak şi are desfăşuraţi 2.600 de militari în Afganista.

Germania a refuzat să aprobe operaţiunile militare autorizate la 17 martie de Consiliul de Securitate al ONU pentru a sprijini civilii din Libia.

În afară de abţinerea la votul asupra rezoluţiei 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU, Germania a retras patru nave de război de sub comandamentul NATO, după hotărârea Alianţei Nord-Atlantice de a impune respectarea embargoului asupra livrărilor de arme către Libia.

Totuşi Germania şi-a sporit angajamentele în Afganistan şi s-a declarat pregătită să protejeze militar o misiune umanitară în Libia.

Prin aceasta Germania pune în aplicare o hotărâre a Uniunii Europene, care s-a declarat pregătită să declanşeze o asemenea operaţiune, imediat ce Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare o va cere.

sursa: AGERPRES

P.S. Din fericire, istoria nu va ierta o politică externă făcută în genunchi !
Din păcate, va fi cam tărziu...
Chiar așa , de ce n-o fi ales să trimită o misiune umanitară în locul prăpaditei aleia de nave ? !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu