miercuri, 27 aprilie 2011

Preţul eliberării. Lotul generalilor MApN, comportamentul din timpul anchetei

General de brigadă Marian Ion-negativist, colonel Vasile Belciug-panicat, general maior Mihai Chiriţă-demn, colonel Constantin Rădulescu-dezorientat, plutonier adjutant Aurel Ghiţă-sincer, maistru militar Dragoş Din-evaziv. Uimire, panică, disperare, tupeu, negare, cooperare, frică, demnitate. Astfel poate fi descris în puţine cuvinte modul în care s-au comportat în faţa procurorilor, militarii implicaţi în scandalul mitei de la MapN şi deferiţi Justiţiei la finele anului trecut. Unii dintre ei au cunoscut traiul amar al arestului, alţii au făcut cunoştinţă doar cu procurorii anchetatori. La ora actuală tot lotul e cercetat în stare de libertate, dar ancheta este departe de a se fi încheiat. Surse din interiorul anchetei ne-au povestit cum s-au comportat câţiva dintre protagonişti, atunci când au trebuit să răspundă la întrebări.

Generalul Marian Ion şi-a negat vinovăţia până în ultimul moment

Fostul şef al Direcţiei Management Resurse Umane din MApN, generalul de brigadă (r) Marian Ion, a fost de departe cel mai puţin cooperant în timpul anchetei. Acesta a susţinut în repetate rânduri că este nevinovat, în ciuda probelor incriminatorii de la dosar. Abia când instanţa a început să dea decizii de eliberare condiţionată pentru o parte dintre ofiţeri, acesta a abordat o atitudine mai flexibilă încercând să dea impresia că a fost prins într-un joc de care nu avea habar. A fost ultimul pus în libertate după ce, pus în faţa evidenţei, a renunţat la vehemenţa cu care se declara nevinovat.

Colonelul Vasile Belciug şi locotenent-colonelul Dan Crăciuneanu au dat tonul eliberărilor

Primii ofiţeri din lotul MapN pentru care s-a luat în considerare eliberarea condiţionată au fost colonelul (r) Vasile Belciug şi locotenent-colonelul (r) Dan Costel Crăciuneanu. Foarte panicaţi de ceea ce li s-a întâmplat la finele lui 2010, aceştia au mărturisit procurorilor tot ceea ce ştiau, lucru care a cântărit decisiv în admiterea eliberării sub control judiciar, cu atât mai mult cu cât nu ei au fost iniţiatorii sistemului şpăgii ci doar s-au integrat în el. Hotărârea instanţei ca aceştia, împreună cu generalul Chiriţă, să fie eliberaţi din arestul preventiv a dus la schimbarea de comportament a generalului Marian Ion.

Generalul Mihai Chiriţă, singurul care a dat dovadă de demnitate

Bulversat iniţial de faptul că pe numele său a fost emis mandat de arestare preventivă şi chiar speriat de situaţia în care se afla, generalul maior (r) Mihai Chiriţă, fostul şef al Direcţiei Doctrină şi Instrucţie din MapN, s-a repliat rapid, fiind, potrivit surselor noastre, practic cel mai cooperant dintre cei anchetaţi. Acesta a răspuns la obiect tuturor întrebărilor adresate de anchetatori, şi-a asumat fără ocolişuri partea sa de implicare şi, cel mai important, a oferit elemente decisive în descâlcirea iţelor din păienjenişul creat de generalul Marian Ion. În fapt, generalul Chiriţă este singurul despre care se afirmă, în interiorul anchetei, că a lăsat o impresie pozitivă procurorilor de caz şi judecătorilor.

Colonelul Constantin Rădulescu a părut dezorientat

Din grupul celor implicaţi în acest scandal dar care nu au fost arestaţi preventiv, colonelul(r) Constantin Rădulescu a lăsat impresia unui om dezorientat dar totuşi stăpân pe sine. Dezorientarea venea, spun cei din interiorul anchetei, din faptul că nu ştia exact ce informaţii au autorităţile, iar stăpânirea de sine din faptul că în perioada cel mai intens monitorizată acesta se afla deja în rezervă.

Plutonierul adjutant Ghiţă de la Casa Armatei a recunoscut că a fost executant

Cel mai pitoresc personaj din toată această grupare este, fără doar şi poate, Aurel Ghiţă, fostul şef de sală de la Casa Armatei, unul dintre cei care au făcut oficiul de curier al banilor. Acesta, bazându-se clar pe convorbirile telefonice pe care ştia că le-a avut cu capii reţelei (în principal cu generalul Marian Ion) a susţinut în permanenţă că a fost doar un executant al unor ordine primite de la cei mari. Faptul că nu şi-a negat implicarea, dar şi sinceritatea de care a dat dovadă l-au scăpat pe Ghiţă de arestul preventiv.

Maistrul militar Dragoş Din a încercat să-şi acopere naşul

Un alt pion important în economia şpăgii de la Armată a fost plutonierul Dragoş Din, finul generalului Marian Ion. Acesta a avut, cel puţin la început, o atitudine destul de arogantă şi un comportament evaziv prin care încerca să se pună la adăpost, atât pe sine cât şi pe naşul său. Aproape toţi cei anchetaţi au lăsat să se înţeleagă, direct sau indirect, că Din era un fel de placă turnantă a banilor între cei care cotizau şi naşul său, generalul Marian Ion.

sursa :http://www.jurnaluldearges.ro/index.php?
option=com_content&view=article&id=1388:preul-eliberrii-lotul-generalilor-mapn-comportamentul-din-timpul-anchetei&catid=5:ancheta&Itemid=2


BREF

Citesc și, d-abia acum realizez , cu regret , că o parte dintre epitetele cu care-s gratulați acești ,,onorabili ghenerali,, le-oi fi folosit și eu în caracterizările subordonaților mei : ,,cooperant ,, , ,,a dovedit atitudine flexibilă ,, , ,,se poate replia rapid,, , ,, iși asumă fără ocolișuri...,,, ,,capabili să ofere elemente decisive în descâlcirea iţelor...,, , ,, a lăsat o impresie pozitivă,, , ,, stăpân pe sine,, ...
Ce eroare ! Regret stimabili subordonați-camarazi, dar niciodată nu am crezut că atfel de aprecieri pot fi atașate și unor infractori de calibru !
Recitesc și mai realizez o surpriză : ziariștii identifică un nou nivel al demnității militare –nivelul CHIRIȚĂ ! O fi unul superior ?! O fi...
Căt privește plutonierul și maistrul militar, nici nu stiu ce să mai zic...Dacă aș ,,marca,,negativ, ar zice unii că lovesc drept în coloana armatei românonato-iste. Și n-am chef de dastea... Dacă i-aș evita din peisajul comentariului, posibil să se supere chiar împricinații Ghiță și Din, gângurind c-aș avea ceva personal cu Domniile lor ...Să-i laud, aș făcea acest lucru cu drag însă, nu știu toată tărățenia . Și, decât să nu fiu ,, complet,, , mai bine mai aștept ... Așa că mă voi rezuma la ce zice autorul articolului- că unul ar fi cărăuș ( pardon, ,,curier,, ) , că altul ,,placă turnantă a banilor,, ! Ia faceți dumneavoastră un mic de exercițiu de memorie și încercați să ghiciți unde mai întâlnim noi, la tot pasul, astfel de etichete-beton , în afară de , d-acum , și vajnica armie română ?! Brrr!
Rușii au o vorbă : как мастер, как человек ! Nu știu dacă don ministru g.o. a auzit de ea, dar și dac-auzea, tot degeaba...
Rămâne misterul : totuși, de ce au fost eliberați ?
P.S. N-aștept o reacție din partea conducerii ANCMRR, populată de generali, în ideea în care aceasta ar fi deranjată de faptul că această demnitate a fost ,,împinsă,, pe cea mai de jos treaptă a demnității militare...Nici măcar de nivelul bârfei ! Sper ca, măcar unii, în forul interior, să mai bombăne căte ceva...Era, totuși, gradul la care ne uitam dumnezeiește !
Auzi, tu : ȘPĂGARI GENERALI AI ARMIEI ROMÂNE ...

Maestrul STOPS zice, grafic, bine de tot :

Aici să fie o parte de răspuns ?!
-


în general, zile mai bune !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu