luni, 5 noiembrie 2012

Cât câştigă băncile din salariul fiecărui client cu card


Cu ajutorul analiştilor de la Finzoom, Capital a calculat ce sume trebuie să lase, în medie, fiecare angajat care ia salariul pe card dar care alege să-şi “lichidizeze” veniturile cu ajutorul bancomatului sau al angajaţilor de la ghişeul băncii
Peste 85% din tranzacţiile care se fac în România cu cardul sunt retrageri de numerar de la bancomate.
În condiţiile în care, o bună parte a angajaţilor din România sunt obligaţi să primească salariul lunar pe card, rezultă că băncile au o sursă substanţială de venit prin intermediul comisioanelor.
Cu ajutorul analiştilor de la Finzoom, Capital vă prezintă comisioanele pe care trebuie să le achitaţi dacă aveţi cardul la una dintre cele mai mari 11 bănci din România.
Până la 400 de lei pe an pe cap de familie salariată
O familie de două persoane în cadrul căreia fiecare membru câştigă câte 2.500 de lei pe lună(undeva pe media veniturilor din Bucureşti) plăteşte anual comisioane totale de aproximativ 200 de lei pentru câte zece retrageri de la ATM în fiecare lună, potrivit calculelor noastre.

Această sumă include şi comisionul de administrare a cardului la valoarea sa medie.
Pe de altă parte, dacă cele două persoane deţin un card emis de o bancă a cărei reţea de bancomate este redusă, apare posibilitatea ca respectivele persoane să fie nevoite să retragă bani fie direct de la ghişeul băncii, fie de la ATM-ul altei bănci. În această situaţie, sumele plătite anual se dublează ajungând să depşească 400 de lei. 

Asadar, noua politică a băncilor are alta strategie: mai bine un comision sigur decât un credit riscant.
sursa :http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/exclusiv-cat-castiga-bancile-din-salariul-fiecarui-client-cu-card-173438.html?

PS Dincolo de faptul ca acest card nu  este decat un mijloc de control , cei mai multi dintre Dumneavoastra intelegand la ce ma refer, ramane faptul ca. foarte multe firme, institutii, au conventii salariale incheiate cu bancile(vorbim de firme care stiu sa negocieze un contract) si in acest caz nu se percep taxe pe un anumit numar de retrageri de la bancomat.
Cum si MApN a negociat in cazul nostru, asta dupa ce ne-a obligat la aceasta procedura de a ne incasa pensiile, ar fi cazul sa analizeze urgent situatia si sa dispuna masurile  necesare in interesul pensionarilor militari. 
Sigur ca se vor invoca diverse motive  dulcege: primind banii ,,in plic,, ne va lua  mai mult timp  sa platim facturile lunare(gaze,electrica,serviciu de internet/telefonie fixa/mobila) decat daca le-am  plati cu un serviciu online achitat la banca; sau ca , in general, cumparaturile mai consistente se fac prin intermediul cardului si nu ,,cu valiza de bani,, etc etc 
O fi adevar si in aceste situatii, nu neg. Numai ca eu dau doctorului din buzunar, asa cum la piata nu arat cardul amaratului de taran cum nici atunci cand umflu cauciucul, spal msina sau fac cumparaturi de la buticul de langa bloc nu apelez la acest instrument... 
Apoi, atunci cand am fost momiti la card , promisiunile-garantie ale  bancilor precum si ale celor care au negociat in locul nostru, au fost cu totul altele...E adevarat, uitandu-se , cu buna-stiinta, sa se spuna ca , daca vrei venitul in bani gheata, asta inseamna ca firma/institutia trebuie sa-i scoata cash de la banca unde se aplica aceleasi comisioane de retragere si sa ti-i livreze printr-o institutie  platita...
SI, ATUNCI,  DE CE  PLATEASCA ACESTE COMISIOANE PATRONUL/STATUL , CAND ARE FRAIERUL APROAPE ?!

Motiv pentru care sesizez conducerea ANCMRR Olt sa ia masuri in consecinta ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu