marți, 6 noiembrie 2012

USS Enterprise, simbolul puterii militare a SUA, va fi scos din uz

La 51 de ani după ce a fost lansat ca prim portavion cu propulsie nucleară, USS Enterprise a sosit acasă, în portul Norfolk Virginia, Statele Unite, fiind ultima sa revenire înainte de scoaterea din uz.
USS Enterprise, va fi scos din uz externe

Cea mai veche navă de război din Forţele Navale ale SUA, USS Enterprise va fi retrasă luna viitoare, după o jumătate de secol în care a luat parte la fiecare conflict major în care au fost implicate şi SUA, de la criza rachetelor din Cuba până la conflictul din Afganistan, transmite Rador

Portavionul USS Enterprise este probabil cea mai cunoscută navă de război americană. Anul trecut, "Marele E" a împlinit 50 de ani de când este în serviciul marinei americane, perioadă în care a participat la peste 20 de misiuni. Prima misiune a fost în 1962 în criza rachetelor din Cuba, când SUA condusă de John F. Kennedy şi URSS au evitat în ultima clipă un război nuclear. Au urmat apoi misiuni de război în Coreea, Vietnam, iar mai recent în Irak.
USS Enterprise a fost prima navă de război nucleară a SUA. Portavionul are o lungime de 342 de metri, echivalentul a peste trei terenuri de fotbal şi cântăreşte 94.781 de tone. La bordul navei lucrează 5.500 de marinari.
Primul  Enterprise, non-nuclear, fost lansat la apă în 1936 ca portavion din clasa Yorktown și unul din cele trei portavioane americane (Saratoga și Ranger) care erau construite înainte de război și au supraviețuit războiului. A participat la mai multe acțiuni militare decât oricare altă navă a SUA. Aceste acțiuni includ:
În cursul celui de Al Doilea Război Mondial japonezii au anunțat de trei ori că Enterprise a fost scufundat. După unele păreri este cea mai decorată navă a SUA.


USS Enterprise nu va fi înlocuit în flota armatei americane până în 2015, informează corespondenţii BBC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu