joi, 7 martie 2013

Bătălia ANCMRR – SCMDRR pe marginea pensiilor foştilor militari continuă

Ca şi cum nu ar ştii, că fac rău exact oamenilor pe care-i reprezintă, cele două organizaţii reprezentative ale foştilor militari Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR) şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi Retragere (SCMDRR) îşi continuă lupta fratricidă.

Miezul dicordiei este considerat a fi procesul de reaclaculare – revizuire a pensiilor foştilor militari. Fiecare organizaţie îşi clamează dreptatea funcţie de numărul de membrii afectaţi “pozitiv” sau “negativ” de procesul haotic.
De fapt îi suspectez sincer de interese pur politice pe cei care conduc aceste organizaţii. Lângă ei câţiva idealişti care chiar luptă pentru nişte idealuri: respectarea hainei militare chiar dacă este pusă în dulap la păstrare pentru ultimul drum, respectarea principiului de drept al neretroactivităţii legii, nefolosirea hainei militare în dezbaterile politice, eliminarea puşlamalelor politice din respectivele organizaţii (fie foşti comunişti, fie aderenţi la noile partide politice), dreptul la muncă. Şi am înşirat doar câteva.
În schimb liderii celor două organizaţii se încaieră în spaţiul public la adăpostul pulpanei politice încercând astfel să liguşască pe potentaţii zilei. ANCMRR cunoscută ca o slugă politică a lui Oprea pe al cărui partid l-a considerat de suflet, iar SCDMRR cu protocoale încheiate cu USL căreia i-a oferit suport electoral şi mediatic.
Ce nu înţeleg liderii (mi-e greu să-i consider cu adevărat lideri) e că lupta lor politică nu face decât să-i decredibilizeze în spaţiul public, să arunce o pată de noroi pe imaginea Armatei, iar ei să fie consideraţi tot mai mult nişte moşi care nu prea au ce face pe acasă.
Recent ANCMRR, profitând de declaraţiile premierului Victor Ponta şi ale ministrului Apărării, Mircea Duşa, privind păstrarea nivelului actual al pensiilor militare, a lansat în spaţiul public un atac virulent la adresa SCDMRR şi a liderului acestuia, dar şi a fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu.
În comunicatul său ANCMRR afirmă că: “Col (r) Dogaru este cunoscut mai degrabă pentru amestecarea instituţiei pe care o conduce în tot felul de acţiuni conotate politic, ceea ce este contrar spiritului militar. Un exemplu de impostură morală este că acest colonel (r) susţine că “pensionarii militari sunt asistaţi sociali” şi că “s-au luat gradele”, deşi pe cuponul de pensie scrie clar “Pensie Militară” cu gradul militar înscris”.
Cel puţin partea a doua a declarţiei e hazlie: că pensionarii militari sunt asistaţi sociali! Păi cum poţi interepreta altfel primul paragraf de pe site-ul oficial al Casei de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale: … “administrează, împreună cu Casa Naţională de Pensii Publice, sistemul public de pensii din România pentru cadrele militare în activitate, precum şi pentru cadrele militare trecute în rezervă, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare”. Din câte ştiu eu ajutoare lunare înseamnă asistenţă socială.
Apoi a doua afirmaţie: “pe cuponul de pensie scrie clar “Pensie Militară” cu gradul militar înscris”. Păi domnule comunicator, legea pensiilor desfiinţează pensia militară deci, nici pensionarul militar nu mai există iar gradul e ceva tip Oprea – intendantul – substituirea cărnii cu slănina, sau “scrie bă acolo gradele că avem cerneală şi nu ne doare mâna”.
Deci în concluzie şi din păcate, nu mai sunt pensii militare, nu mai sunt pensionari militari ci “cadre militare trecute în rezervă, care beneficiază de ajutoare lunare”.
ANCMRR are totuşi dreptate când îi atacă pe cei doi, Dogaru şi Dobriţoiu, care nu au putut da o explicaţie coerentă, în intervenţiile lor la TV vis a vis de această apreciere, bâlbâindu-se şi luând-o pe lângă subiect.
E de subliniat că reacţia ANCMRR împotriva SCDMRR e generată şi de atacurile SCDMRR la adresa ANCMRR. Aceştia nu au scăpat niciun prilej în ai acuza că fac jocurile politice ale lui Oprea şi Băsescu, că au traficat gradele militare în interes politic, că au sprijinit în plan mediatic acţiunile politice ale lui Oprea. Titluri de genul “Sa ne reamintim din “ispravile” rezerviştilor grupaţi în ANCMRR, autodeclaraţi cu UNPR-ul în suflet, şi care astăzi, aliaţi ai noii puteri, aruncă dejecţii asupra SCMD!” sunt o normalitate pe site-ul SCMD, iar expresiile triviale la adresa ANCMRR s-au banalizat.
E greu să tragi nişte concluzii în urma acestui scandal. Cert e că el face rău exact membrilor acestor organizaţii. Ţara îi vede şi îi sancţionează. Fiecare are în parte dreptate, dar cert e că fiecare asociaţie e folosită de politic în interes propriu. La mijloc membrii cotizanţi care refuză să le ceară socoteală liderilor. Că nu poţi plăti cotizaţia ca să asişti la circ. Circ sunt avansările aiurea făcute la propunerea ANCMRR, circ sunt axpresiile aiuritoare folosite de liderul SCMDRR, circ sunt luările de poziţii ale ANCMRR în folosul lui Oprea. Sincer nu văd de ce cei doi mai sunt păstraţi în funcţii de membrii. Se simt ei bine reprezentaţi?
În privinţa procesului de recalculare, revizuire şi-au atins propria neputinţă. Legislaţia a fost făcută praf  lucru care va permite oricărei puteri să se joace după propriul interes cu acestea.
Cine garantează celor cărora le-a fost majorată pensia că lucrurile vor rămâne aşa? Legea pensiilor militare nu mai există. E clar că bugetul de stat e prea presat de problematica pensiilor pentru a nu se încerca o revizuire a acestuia. Şi atunci oare nu se va pune problema refacerii formulelor aiuritoare prin care s-a calculat aşa zisa contributivitate a militarilor? Că doar nu crede cineva că va fi înghiţită mult timp găluşca cu formule de calcul inventate pe colţul mesei în urma cărora procentul de nemulţumiţi a scăzut! A ieşit odată. Sigur nu va mai ieşi şi a doua oară. Şi să-i văd atunci pe “majoraţii” de acum cum le vor răspunde civililor că în baza aceleiaşi legii ei au beneficii (a se citi ajutoare) mai mari.
Oricum s-a atins o culme a prostiei cu această nouă lege: Să recalculezi pensiile foştilor militari pentru a scădea fondul de pensii, să rezulte o majorare substanţială a fondului d epensii şi totuşi să tai pensiile câtorva zeci de mii de oameni e  totuşi o culme, de fapt o ARTĂ a PROSTIEI. Asta nu puea fi patronată decât de un …
Sunt surprins că nu toţi văd cine e vinovatul.
Oare nu el a fost cel care a susţinut guvernul din care făcea parte când putea să-l pice exact pe această lege? Oare nu el a căzut guvernul din care făcea parte când interesele politice (a se citi personale) i-au dictat? Cine crede că o persoană compromisă politic şi moral (unii spun că şi legal) poate garanta viabilitatea unui sistem al pensiilor în care militarii să nu se vadă afectaţi?
RD, InfoMondo Militar

Sursa:  http://militar.infomondo.ro/opinii/batalia-ancmrr-scmdrr-pe-marginea-pensiilor-fostilor-militari-continua.html#more-14906

Un comentariu:

  1. Daca este sa vorbesc de cele doua structuri asociative, apreciez ca se afla intr-o situatie extrem de delicata pentru viitorul acestora...
    Se afla in postura in care au admis, pe ,,bani putini,, sa fie implicate in niste jocuri politice greu de descifrat, mai ales de catre niste militari neinitiati in a descifra scheme politice perverse...
    Deja politicul , fara acordul nostru, al celor de jos, ne asuma-jumatate peneleul, o alta jumatate acedeul.
    Oare poate fi cineva atat de naiv incat sa creda ca acest atac, fara precedent, la adresa penultimului ministru al apararii , a fost dat de anecemereu fara o comanda de sus ?!Care atac , fraier sa fii, sa nu vezi ca de fapt este dat la peneleu...
    La fel , admite sa scoata castane peneliste, cu mana sa, secemedeul...
    Ramane de vazut ce spune, dca va spune, naivul fost cadru militar in rezerva , acum membru fara portofoliu in vreuna din cele doua asociatii!

    RăspundețiȘtergere