joi, 21 martie 2013

Cod de procedura Civila: Proba cu inscrisuri

Spre informare, pentru cei interesati !

 In aceasta materie, un important element de noutate este reprezentat de evocarea in Noul Cod  de procedura civila a inscrisurilor pe suport informatic si a celor in format electronic.

Reglementarea de detaliu a acestora este insa asigurata de Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica ( Publicata in M. Of. nr. 429/31.07.2001.), lege la care se face trimitere si in cuprinsul art. 267 NCPC, referitor la rolul semnaturii intr-un inscris.

Potrivit art. 4 al legii, inscrisul in forma electronica reprezinta o „colectie de date in forma electronica intre care exista relatii logice si functionale si care redau litere, cifre sau orice alte caractere cu semnificatie inteligibila, destinate a fi citite prin intermediul unui program informatic sau al altui procedeu similar”, iar semnatura electronica reprezinta „date in forma electronica, care sunt atasate sau logic asociate cu alte date in forma electronica si care servesc ca metoda de identificare”.

In ce priveste forta probanta a unor asemenea inscrisuri, legea prevede ca inscrisul in forma electronica ce are asociata sau incorporata o semnatura electronica certificata este asimilat inscrisului sub semnatura privata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu