sâmbătă, 9 martie 2013

Traditii si obiceiuri pentru cei 40 de Mucenici

SFINTII SI CELE 44 DE PAHARE 
Ziua de 9 martie aduce, an de an, în casele crestinilor ortodocsi sãrbãtoarea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia. Conform cãrtilor sfinte, cei 40 de mucenici au fost soldati crestini ce au făcut parte din armata unui voievod cumplit, pe nume Agricolae. Acest voievod i-ar fi obligat sã se închine idolilor si, pentru cã au refuzat, au fost supusi unor chinuri de nedescris, iar, dupã ce au primit cununa muceniciei de la Hristos, au fost arsi pe rug si aruncati într-un râu. În ziua mucenicilor, în credinta popularã, se deschid mormintele si portile Raiului, astfel în mai toate zonele tãrii, atât la sate, cât si la orase, gospodinele trebuie sã coacã si sã dea de pomanã 40 de “mucenici”, “sfinti” sau “macenici”. La sãrbãtoarea Mosilor de Iarnã facem pomenirea mosilor si strãmosilor cei mai îndepãrtati din neamul nostru, de la care stim multe lucruri privind traditiile si obiceiurile religioase, transmise de ei din generatie în generatie.
Sfintii 40 de Mucenici reprezintã o sãrbãtoare importantã a calendarului ortodox. De asemenea, ziua de 9 martie, reprezintã o zi importantã pentru traditia popularã, deoarece aduce cu ea o multitudine de traditii si obiceiuri. “Mucenicii” sunt figurine din aluat dospit si au forma cifrei 8, cifra echilibrului cosmic, care odatã scosi din cuptor se ung cu miere si se presarã cu nucã. În unele regiuni, “mucenicii” se fierb în apã cu multã nucã, miere si arome diverse (esentã de lãmâie, esentã de rom, scortisoarã, etc.).
 Un alt obicei îi priveste, de aceastã datã, pe bãrbati, care trebuie sã bea 40 de pahare de vin sau, dacă nu este posibil, mãcar sã guste de 40 de ori din aceastã licoare magicã aducãtoare de noroc si sãnãtate.
 Conform traditiei populare, în ziua de 9 martie, Sfintii Mucenici se adunã pentru a participa la un sobor de dezghetare a pãmântului si de slobozire a cãldurii. În acest fel iau nastere o serie de ritualuri si practici magice menite sã alunge gerul si sã cheme cãldura, cum ar fi: lovirea pãmântului cu bâte sau maiuri, rostirea de descântece, jocul copiilor peste foc. În unele regiuni ale tãrii existã obiceiul conform cãruia tãranii scot plugul la arat. Acesta reprezintã, în mod simbolic, începutul anului agricol. Ziua mucenicilor este, totodatã, si un prilej de prognozare a vremii, luând nastere o serie de superstitii, dintre care: dacã plouã în ziua Sfintilor Mucenici, atunci va ploua si în ziua de Pasti; dacã tunã de Mucenici, atunci vara va fi prielnicã tuturor culturilor; dacã în noaptea dinaintea sãrbãtorii Sfintilor Mucenici va îngheta, atunci toamna va fi lungã, etc.

PS. Atentie baieti! Alegeti si voi niste pahare mai mici.

Un comentariu: