sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Vizita la medicul de familie va costa 5 lei din 2011 25/11/2010

Executivul a adoptat in sedinta de astazi un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care reglementeaza mecanismul de coplata a serviciilor medicale si introduce tichetul moderator de sanatate, a anuntat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Actul normativ aprobat astazi stabileste cadrul legal pentru introducerea sistemului de coplata a serviciilor medicale din pachetul de servicii de baza, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

'Principalul scop al coplatii este acela de a fi un moderator in accesarea serviciilor medicale, /.../ de a imbunatati finantarea sistemului de sanatate, de a analiza un control mai eficient privind efectuarea sau neefectuarea unor servicii medicale, si de a reduce platile informale. De asemenea, coplata va reduce accesarea nejustificata a serviciilor spitalicesti', a afirmat ministrul Cseke Attila.

Ministrul Sanatatii a declarat ca proiectul de lege stabileste suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic, si anume 600 de lei, precizand ca pentru serviciile medicale acordate peste aceasta suma nu se va mai incasa coplata. Cseke Attila a mai afirmat ca unele categorii de asigurati sunt scutite de la coplata, respectiv:

* copii cu varsta pana la 18 ani

* tinerii intre 18 si 26 de ani, daca sunt elevi sau studenti, si nu realizeaza venituri din munca

* pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 700 lei/luna

* bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse

Cseke Attila a declarat ca, potrivit actului normativ adoptat astazi de Executiv, documentul justificativ prin care se face dovada coplatii este tichetul moderator pentru sanatate. 'Tichetul moderator pentru sanatate va fi un document de plata si va constitui un mijloc eficient de control asupra numarului de servicii efectuate in sistemul sanitar romanesc', a afirmat Cseke Attila.

Ministrul Sanatatii a mai precizat ca asiguratii vor achita coplata la medicul de familie, la medicul specialist ambulatoriu, in spitale si in clinicile de specialitate, facand exceptie serviciile medicale de urgenta. Sumele incasate din coplata vor constitui venituri ale furnizorilor de servicii medicale, si se vor utiliza pentru imbunatatirea calitatii serviciilor medicale.

'Aceste sume vor putea fi utilizate pentru cresterea calitatii serviciilor de sanatate. Pe de alta parte, va exista posibilitatea de a urmari cum s-au cheltuit acesti bani de catre un spital sau cabinet de medic de famili' a afirmat ministrul. De asemenea, ministrul a apreciat ca prin introducerea tichetelor pentru sanatate se vor genera in sistem aproximativ 378 milioane de lei/anual, fonduri care vor ramane la furnizor (cabinet medical individual, spital sau alta unitate de sanatate) si care vor putea fi utilizate pentru cresterea calitatii serviciilor de sanatate.

Cseke Attila a mai declarat ca introducerea acestui mecanismului de coplata pentru serviciile medicale, prin tichetul moderator de sanatate, reprezinta un angajament al Guvernului Romaniei incheiat cu FMI si Banca Mondiala, in anul 2009.

Proiectul de lege adoptat astazi va fi inaintat Parlamentului Romaniei, si in dupa aprobarea acestui proiect de lege vor fi elaborate, in 60 de zile, norme metodologice care vor stabili modelul si modalitatea de utilizare a tichetului moderator de sanatate. De asemenea, lista serviciilor medicale pentru care se incaseaza coplata si nivelul coplatii vor fi stabilite prin contractul-cadru si normele de aplicare a acestuia.

'Suma care se va plati pentru fiecare categorie de serviciu se va stabili prin aceste norme metodologice care se dau in urma aprobarii legi. Legea nu stabileste categoriile de servicii pentru care se aplica si nu stabileste tarifele pentru fiecare serviciu. Noi preconizam ca o consultatie la medicul de familie sa fie la o valoare de 5 lei, o consultatie la spital la o valoare de 10 lei', a mai declarat ministrul Cseke Attila.

Ministrul Sanatatii a apreciat ca implementarea sistemului de coplata va fi finalizata la jumatatea anului 2011.

sursa :http://www.contabilul.ro/Stiri/n2/3508/Vizita-la-medicul-de-familie-va-costa-5-lei-din-2011.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu