vineri, 21 ianuarie 2011

Politica pe bani si ursi panda. China modeleaza economia lumii

Americanii au vazut rosu in fara ochilor...

Barack Obama i-a creat o atmosferă „ca acasă“ liderului chinez Hu Jintao. Totul a fost decorat în roşu. Obama a întins covorul roşu pentru vizita liderului chinez Hu Jintao la Casa Albă. În roşu s-a îmbrăcat şi prima-doamnă a SUA.

Dineul organizat în onoarea lui Hu Jintao la Casa Albă a fost, la cererea delegaţiei chineze, de la mâncare până la muzică, sută la sută american. Efortul Statelor Unite ca liderul chinez să se simtă bine a fost vizibil. Demonstranţii pentru drepturile omului au fost ţinuţi la distanţă. Hu Jintao a fost întâmpinat, după cum era obişnuit acasă, cu 21 de focuri de artilerie şi de elevi americani. Printre şcolarii care i-au urat bun venit liderului chinez s-a numărat şi Sasha, una dintre cele două fiice ale familiei Obama. Cei 225 de invitaţi la dineu, aleşi pe sprânceană, au fost primiţi în saloane decorate în galben. Casa Albă a anunţat că s-a inspirat pentru aceste decoruri din penajul fazanului, pasărea naţională chineză.

Masa propriu-zisă a început cu salată de pere cu brânză de capră şi nuci şi homar fiert, o specialitate din nord-estul SUA, cu garnitură de morcovi şi ciuperci, stropit cu vin alb, un chardonnay de pe Russian River (nordul Californiei). Au urmat tradiţionalele coaste de vită cu cartofi, ceapă şi spanac-cremă, udate de cabernet din Valea Columbia.

Plăcintă pentru Hu

Actorul american Jackie Chan, încântat înainte de întâlnirea cu preşedintele chinez la Casa Albă Foto: Afp

Din meniu nu au lipsit deserturile americane, celebra plăcintă cu mere şi îngheţata de vanilie. Casa Albă a folosit la dineul dedicat vizitei lui Hu Jintao serviciul de porţelan din perioada Clinton şi argintăriile familiilor Reagan şi Truman. Barbara Streisand, al cărei fan se pare că este preşedintele chinez, cântăreţul de jazz de talie mondială Herbie Hancock, Dee Dee Bridgewater şi pianistul chinez Lang Lang s-au ocupat de atmosfera muzicală. Martori ai evoluţiei relaţiilor sino-americane, la eveniment, au luat parte şi foştii preşedinţi democraţi Jimmy Carter şi Bill Clinton. În timpul mandatelor lor au avut loc precedentele vizite ale liderilor chinezi Deng Xiaoping (în 1979) şi Jiang Zemin (în 1997). Invitat la dineu a fost şi Henry Kissinger, cel cel care a reuşit în calitate de secretar de stat să ,,normalizeze" în anii '70 relaţiile sino-americane.

În semn de apropiere a celor două mari puteri, prezenţi la dineu au fost mai mulţi americani de origine chineză: actorul Jackie Chan, patinatoarea Michelle Kwan şi violoncelistul Yo Yo Ma. Participarea şefilor ­Coca-Cola, Microsoft, Boeing, Goldman Sachs, JPMorgan Chase şi al companiei Walt Disney a consfinţit contractele de zeci de miliarde de dolari pentru care au bătut palma preşedinţii Barack Obama şi Hu Jintao. Analiştii internaţionali susţin că dincolo de discuţiile politice, viitoare colaborări între armatele americană şi chineză, greutate vizitei lui Hu Jintao îi dă componenta economică. China va cumpăra 200 de aeronave Boeing în valoare de 19 miliarde de dolari. Casa Albă vorbeşte de 70 de contracte între firme americane şi statul chinez, însemnând pentru SUA exporturi în valoare de 45 de miliarde de dolari. Contractele aduc americanilor peste 230.000 de noi locuri de muncă, lucru important într-o vreme în care America se confruntă cu un şomaj ridicat.

La dineu au fost folosite serviciul de porţelan din perioada Clinton şi argintăriile familiilor Reagan şi Truman Foto: Reuters

Diplomaţia Panda

În semn de mulţumire pentru eforturile depuse de SUA pentru vizita lui Hu Jintao, Beijingul a apelat la aşa-numita diplomaţie Panda. China a anunţat chiar în prima zi a vizitei liderului său în SUA că va autoriza Grădina Zoologică din Washington să păstreze doi dintre urşii săi panda cu cinci ani mai mult decât era prevăzut iniţial. Acordul care va fi semnat astăzi permite National Zoo din capitala americană să-i păstreze pe urşii Mei Xiang şi Tian Tian până în 2015 şi nu doar până la sfârşitul acestui an.

Hu n-aude întrebările

Contractele chineze au înmuiat vehemenţa de altădată a Washingtonului în legătură cu situaţia drepturilor omului în China. Într-o conferinţă de presă, care, la cererea delegaţiei chineze, nu a avut traducere simultană, ci doar una consecutivă, preşedintele Obama i-a cerut lui Hu Jintao să dialogheze cu liderul spiritual tibetan aflat în exil, Dalai Lama, pentru soluţionarea divergenţelor. Punctul sensibil l-au atins însă întrebările unui jurnalist american. El i-a cerut lui Obama să explice „cum pot SUA să se alieze cu o ţară care tratează atât de rău oamenii, care utilizează cenzura şi forţa împotriva populaţiei? A doua întrebare i-a adresat-o lui Hu Jintao: „Cum justifică bilanţul negativ al respectării drepturilor omului?". „Cred că o parte din justiţie şi o parte din drepturile omului înseamnă ca oamenii să poată să câştige şi să aibă suficient de mâncare, să aibă o locuinţă şi să aibă curent electric", a subliniat Obama.

După conferinţa de presă, un oficial din administraţia SUA a declarat jurnaliştilor, sub protecţia anonimatului, că Obama a discutat cu liderul chinez despre disidentul încarcerat şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace Liu Xiaobo. Preşedintele chinez nu a răspuns. La insistenţele ziariştilor americani, Hu Jintao a susţinut că nu i-a fost tradusă în cască întrebarea, lucru infirmat de Casa Albă. Liderul a admis că ţara sa a făcut progrese în chestiunea drepturilor omului, că mai sunt multe de făcut...



sursa :http://stirileprotv.ro/exclusiv/revista-presei/americanii-au-vazut-rosu-in-fata-ochilor-china-modeleaza-economia-mondiala.html

Don Basescu, presedintele vostru, vede si aude cum merg trebile-n lume ?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu