marți, 25 ianuarie 2011

PROTESTE ALE PENSIONARILOR MILITARI

Câteva mii de pensionari militari au protestat, luni, în mai multe oraşe din ţară faţă de decizia de recalculare a pensiilor, cerând să se respecte Constituţia, care stipulează că o lege nu poate dispune decât pentru viitor.

Proteste ale pensionarilor militari în toată ţara (Imagine: Stefan Birlodeanu/Mediafax Foto)

Aproximativ o sută de cadre militare în rezervă au protestat în Piaţa Revoluţiei din Botoşani

Foştii militarii, membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate s-au strâns în Piaţa Revoluţiei, din faţa Prefecturii Botoşani , unde, timp de două ore, au scandat lozinci precum "Jos Guvernul" sau "Jos Băsescu".

La finalul protestului, rezerviştii militari botoşăneni s-au întâlnit cu prefectul judeţului, Cristian Roman, căruia i-au înmânat proteste adresate preşedintelui Traian Băsescu, dar şi Guvernului.

De asemenea, peste 150 de pensionari militari din judeţul Vaslui protestează, luni, în faţa Prefecturii, nemulţumiţi de decizia de recalculare a pensiilor, manifestanţii scandând lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.

Peste 300 de militari în rezervă au protestat la Oradea

Toţi pensionarii militari prezenţi la ceremoniile din centrul municipiului Oradea care au marcat Unirea Principatelor s-au constituit în formaţie de front în momentul în care a fost strigată delegaţia acestora pentru a depune o coroană de flori la monumentul lui Mihai Viteazul, şi, în loc ca doi dintre ei să facă acest lucru, au mărşăluit cu toţii, în tăcere, prin mijlocul oficialităţilor civile care au asistat la ceremonie şi au depus o coroană de flori.

În carul festivităţilor s-a înregistrat şi un incident în momentul în care delegaţia PDL Bihor a depus coroana de flori la monument. Membrii acesteia au fost huiduiţi şi insultaţi de către mai multe persoane care au participat la eveniment, iar delegaţia liberarilor, în mijlocul căreia s-a aflat fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, a fost aplaudată.

"Azi nu huiduim, deoarece dacă pentru ei această zi nu înseamnă nimic, pentru noi înseamnă mult. Nu vom mai depune nicio reclamaţie la Prefectură pentru că am mai făcut-o şi, oricum, ştie şi prefectul şi Guvernul ce ne doare", a spus maiorul în rezervă, Valer Tonceanu, şeful Sindicatului Cadrelor Militare disponibilizate Bihor.

Peste 200 de pensionari militari protestează şi la Piteşti

Cei peste 200 de pensionari, membri ai Sindicatului cadrelor militare disponibilizate în rezervă şi în retragere din judeţul Argeş, s-au strâns în Piaţa Vasile Milea din centrul municipiului Piteşti, lângă clădirea Prefecturii, unde protestarii huiduie, fluieră şi scandează "Băsescu, mai rău ca Ceauşescu" şi "Jos Băsescu".

De asemenea, sindicaliştii poartă pancarte cu mesajele "S-a trezit Ro(mânia) românilor", "Ne-aţi ciuruit", "Cerem drepturi, nu pomană", "Ne umiliţi bine", precum şi o pancartă cu caricatura ministrului Apărării, Gabriel Oprea, pe care scrie "The prince of pensia".

Aproximativ 200 de pensionari militari protestează în faţa Palatului Administrativ din Alba Iulia

Ei poartă afişe cu fotografia ministrului Apărării, Gabriel Oprea, pe care scrie "Nu eşti camaradul nostru căpitane", "Cel mult a comandat mici şi bere", "Generalul fără armată" şi "Duşmanul pensionarilor".

Potrivit organizatorilor, la acţiunea de protest participă pensionari din Armată, Poliţie, SRI, şi alte structuri militare.

"Este prima dată în 50 de ani când suntem umiliţi. Este primul regim care a vrut să ne dezbine, dar nu a reuşit. Astăzi demonstrăm că suntem mai uniţi decât oricând. Noi din Armată, Poliţie, SRI sau Jandarmerie", a spus Ioan Jelea, unul dintre protestatari.

Aproximativ 250 de pensionari militari s-au adunat în faţa sediului Prefecturii Braşov

Pensionarii militari au venit cu steaguri tricolore şi au cântat Hora Unirii.

Totodată, ei au ţinut un moment de reculegere în memoria generalului Ieremia şi au aplaudat gestul de sacrificiu al lui Adrian Sobaru, bărbatul care s-a aruncat de la balconul Parlamentului, pensionarii strigând "Cinste lui Sobaru".

Peste 200 de cadre militare în retragere şi în rezervă au participat la un protest în faţa sediului Prefecturii Prahova

Participanţii la protest nu au scandat lozinci şi nu au purtat pancarte, însă fiecare a purtat câte o carte sub braţ.

"Am purtat aceste cărţi pentru a transmite mesajul că în această ţară oamenii învăţaţi, cu carte, sunt daţi deoparte, iar la conducerea ţării sunt aduse persoane obediente, care nu au nevoie de cultură şi de carte pentru a impune măsuri aberante pentru marea masă a populaţiei", a declarat corespondentului MEDIAFAX Dumitru Codiţă.

Peste 250 de pensionari militari protestează în faţa Prefecturii Cluj

Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere Cluj, colonel în rezervă Gelu Miron, a afirmat că pensionarii militari nu mai au încredere în afirmaţiile lui Traian Băsescu privind recalcularea pensiilor militare.

"Protestăm faţă de măsurile luate de comandantul suprem Traian Băsescu şi Guvernul României privind reducerea pensiilor militare şi recalcularea acestora. Membrii sindicatului nu se încred în cuvântul comandantului suprem al Armatei, Traian Băsescu, care a anunţat noile măsuri privind recalcularea pensiilor şi emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă de prorogare a Legii 119 şi aplicarea ei începând cu 2012", a spus Miron.

Potrivit acestuia, sindicatul clujean al Cadrelor Militare va deschide, de săptămâna viitoare, procese în instanţă, urmând să se înainteze şi plângeri la Comisia Europeană şi la CEDO.

Peste o sută de militari în rezervă au protestat în faţa Palatului Administrativ din Suceava

Preşedintele SCMDRR Suceava, col.(r) Ion Coca, a citit în faţa protestatarilor scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu, căruia îi cer să-i destituie pe cei vinovaţi de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, dar şi intervenţia pentru reparaţiile morale care li se cuvin.

În discursul său, Coca a precizat că trebuie stopată recalcularea pensiilor şi revenit la pensiile din luna decembrie 2010, întrucât pensia este un drept patrimonial.

El a spus că numeroşi militari rezervişti sunt afectaţi de această recalculare.

"În adeverinţa pe care am primit-o, mie îmi lipsesc 70 de luni de activitate. Dacă în cazul lui Prunariu nu s-au găsit anii când era în URSS, mie nu mi-au găsit aproape şapte ani deşi eram în ţară", a spus Coca, susţinând că sunt foarte multe asemenea situaţii.

sursa :http://www.mediafax.ro/social/proteste-ale-pensionarilor-militari-in-toata-tara-7914384/?p=2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu