miercuri, 19 ianuarie 2011

PSD propune Guvernului câteva soluţii în cazul pensiilor militarilor

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, câteva soluţii pe care Guvernul ar putea să le ia în considerare în cazul pensiilor militarilor.



''Sunt soluţii tehnice pe care le punem la dispoziţia Guvernului. Sunt soluţii prin care nedreptatea şi umilirea unor oameni, care şi-au făcut datoria faţă de ţară, pot să înceteze chiar de astăzi. (...)Dacă există un pic de minte, nu multă, pentru că nu cerem de unde nu se poate, dar un pic de minte la Ministerul Apărării şi la Guvern, există nişte soluţii concrete prin care, practic, această luptă nedreaptă împotriva foştilor militari să înceteze în mod raţional şi decent'', a afirmat Ponta.

În acest sens, preşedintele PSD a afirmat că o primă soluţie pentru menţinerea pensiilor militarilor în cuantum sub 3.000 de lei ar putea fi prelungirea termenului de realizare a recalculării şi acordarea sprijinului necesar pentru asigurarea unor resurse din punct de vedere uman şi material, ''corelate cu prevederile legale suplimentare pentru a nu se ajunge la scăderea neconformă cu prevederile legale a drepturilor pensionarilor militari''.

Liderul social-democrat a adăugat că legea poate stipula ca punctajul în plată în cazul pensiilor militarilor să fie determinat printr-un sistem, respectiv împărţirea cuantumului pensiei aflate în plată la valoarea punctului de pensie la 1 ianuarie 2011.

În ceea ce priveşte perioadele de muncă pentru care nu se găsesc acte în arhivă, soldele concrete ale fiecărui fost militar, PSD propune recalcularea valorii medii a soldelor pentru gradele, funcţiile şi domeniile respective, apreciind totodată că este necesară revenirea la sistemul de pensii ocupaţionale pentru militari.

''Atrag eu atenţia şi spun ceea ce Guvernul nu a spus, în urma calculelor făcute de noi - nu ştiu dacă Guvernul nu a făcut aceste calcule sau pur şi simplu nu ştie câţi bani s-ar economisi - ar fi vorba de o economie, într-un an, în jur de 30 de milioane de euro, prin tăierile luate în mod nedrept de la foştii militari. Vreau să reamintesc că numai într-un caz pe care presa l-a mediatizat foarte mult - senatorul PDL Mircea Banias este anchetat - este vorba de o evaziune fiscală de 60 de milioane. Dacă domnul Banias, senator al puterii, nu ar fi fost implicat într-o asemenea evaziune, numai cu banii aceia, doi ani de zile am fi reuşit să plătim pensiile meritate şi corecte ale foştilor militari'', a spus Victor Ponta.AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu