marți, 11 ianuarie 2011

Boc despre recalcularea pensiilor militare şi procesele din justiţie .



Prezent luni seara la TVR 1 la emisiunea “Prim plan”, premierul României, Emil Boc și-a prezentat punctul de vedere legate de procesul de recalculare a pensiilor militare precum şi în legătură cu decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de suspendare a HG735/2010, hotărâre privind punerea în aplicare a Legii119/2010 referitoare la recalcularea pensiilor militare.

Spicuim câteva rosteli portocalii :

Emil Boc: “În privinţa pensiilor militare să ne lămurim, intervine aici un aspect, am spus-o răspicat, niciun pensionar militar, cu vechime integrală şi care are o pensie până în 30 milioane , repet, nu va pierde la pensie. Atenţie, spun vechime integrală, repet, şi dacă are o pensie până în 30 de milioane nu va pierde la recalculare niciun leu.”

Reporter: “Ce semnificaţie are faptul că statul a pierdut acele procese…”

Emil Boc: “Acum să prezentăm la oameni cum stă situaţia. Legea cu privire la pensii şi recalcularea a celor speciale, între care intră şi cele militare, s-a dat în vară. Această lege a impus la bază principiul contributivităţii. Adică ,cât ai contrubuit, atâta să primeşti. Dar, repet, am avut grijă ca pensionarii militari cu vechimea integrală, adică niciun pensionar cu pensia militară de până la 30 de milioane de lei vechi să nu piardă niciun leu prin recalculare. Acum, în baza aplicării legii, sau pentru aplicarea legii – lege declarată constituţională de Curtea Constituţională – s-a emis o Hotărâre de Guvern pentru aplicarea legii. Deci HG nu aduce lucruri în plus la lege, ci doar o pune în aplicare, spunem, metodologia de recalculare. Ei, această HG pentru motive pe care nu vreau să le discut deocamdată, a fost suspendată printr-o decizie a instanţelor.”

Reporter: “Definitivă”

Emil Boc: “Numai că decizia aceasta are efecte doar între părţile din proces şi nu are efecte pentru toată lumea. De ce? Pentru că potrivit Legii pentru contenciosul administrativ, şi uitaţi care este articolul, potrivit articolului 23 din Legea 554, numai hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile, prin care s-a anulat, aici s-a suspendat, se publică în Monitorul Oficial şi produce efecte pentru toată lumea. Aici avem de-a face cu câteva hotărâri ale instanţelor, punctuale, ale celor care au acţionat în judecată. Repet, nu vreau acum să mă pronunţ asupra motivaţiei de ce s-au luat asemenea decizii, pentru că şi aici este vorba de mai mult decât aş putea să spun în acest moment.

Este încă o rezistenţă la ceea ce înseamnă reformă în această ţară şi impunerea unor principii sănătoase în toate domeniile, inclusiv a pensiilor. Pentru că am spus, noi nu avem nimic cu niciun fel de categore socială vrem doar să clădim o lege corectă pentru 22 de milioane de români şi să impunem un principiu sănătos, acela al contributivităţii.

Evident că acest, lucru pe cei care au fost obişnuiţi cu alte tipuri de pensii, îi nemulţumeşte, dar nu putem să tratăm pe unii cu o unitate de măsură, pe baza principiului contributivităţii, şi pe alţii, cu o altă unitate de măsură”.

Reporter: “Poate că acest lucru nu s-ar putea întâmpla. Ce faceţi cu această HG dacă ar trebui schimbată într-un fel? Înţeleg că trebuie o lege organică.”

Emil Boc: “Legea este în vigoare, a fost declarată constituţională, iar HG nu face altceva decât să pună în aplicare o lege care a fost declarată constituţională. O să vedem şi motivaţia instanţelor când o să ajungă de la ÎCCJ şi vom vedea ce trebuie să fie făcut. Dar încă odată subliniez, niciun pensionar militar care are vechime integrală nu pierde niciun leu prin recalcularea pensiei.”

Reporter: “Dacă pensia lui este sub 30 milioane?”

Emil Boc: “Sub 30 de milioane. Normal, cei care au pensii mai mari, peste 30 de milioane, vor pierde, într-adevăr, dar asta este pentru că nu au la bază contributivitatea.”


P.S. Înca o data premierul dovedeste că habar nu are de dreptul administrativ...
Face confuzie între o hotarare de anulare în tot sau in parte a unui act administrativ normativ si o hotarare de suspendare care, potrivit art. 14-15 din legea conteciosului administrativ este executorie de drept, iar rcursul declarat nu anuleaza suspendarea.
Așadar, de la prima pronuntare a Curtii de Apel Cluj privind suspendarea HG735 si pana la pronuntarea pe fond privind anularea (aici e vorba de hotarare definitiva si irevocabila) HG 735 este suspendata si nu poate produce efecte juridice.
Orice decizie de recalculare a pensiei emisa in temiul acestei hotarari de guvern (si toate sunt emise in baza ei pt ca legea 119 obliga) este lovita de nulitate.


Pentru cei cu foarte multă răbdare , mai jos puteți urmări întregul interviu .

http://www.tvr.ro/articol.php?id=95222%20%28de%20la%20minutul%2043.50%29

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu