sâmbătă, 1 ianuarie 2011

2011

Anul 2011 (MMXI) este un an comun al calendarului gregorian. Îi corespund anii 5771 – 5772 ai Calendarului ebraic. A fost desemnat:


Ianuarie


  • Evenimente anticipate
-Legea pentru asigurarea obligatorie a locuintei (Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor nu se mai aplica proprietarilor care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie, potrivit unei legi promulgate de presedintele Traian Basescu, care modifica actuala legislatie )

-
Legea 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

-
Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

-Sistemul de coplată pentru servicii medicale (Potrivit Ministerului Sanatatii, contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei pe an. Dupa ce atinge acest plafon, serviciile medicale sunt gratuite.

Cat ne costa serviciile medicale de baza?

De la inceputul anului viitor, pe langa contributia la asigurarile medicale de 5,5% din salariul brut lunar, scoatem bani din buzunar ori de cate ori mergem la medicul de familie, la specialistul din ambulatoriu si spital.

Mai exact, pentru o consultatie la medicul de familie vom plati 5 lei, iar pentru vizitele acestuia la domiciliu 15 lei.

Vizita la medicul specialist va costa 10 lei, iar in afara programului sau de lucru, 20 de lei.

Cand vom chema ambulanta vom plati 20 de lei. Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei pe zi.

Vor fi scutite de la plata tichetelor de sanatate persoanele defavorizate: cele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 de lei, somerii, tinerii sub 18 ani sau persoanele cu handicap.


-Din ianuarie 2011, va intra in vigoare cardul de sanatate

Informatiile minime care vor putea fi accesate de pe cardul national sunt datele de identitate si codul numeric personal, dovada achitarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate, inregistrarea numarului de solicitari de servicii medicale, prin codul furnizorului, diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguina si Rh.

Cardul national se va emite individual pentru fiecare asigurat si se va elibera numai prin sistemul informatic unic integrat al asigurarilor sociale de sanatate. Furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a acorda asistenta medicala titularilor de card national in conditiile prevazute de contractul-cadru si de normele metodologice de aplicare ale acestuia.


-decizia Ministerului Sanatatii de a obliga peste 2 milioane de romani sa cotizeze la CASS
(Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite, incepand cu 1 ianuarie 2011, contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate. Potrivit declaratiilor ministrului de resort, aceasta masura se va aplica pentru peste 2 milioane de romani, exceptati pana in prezent de la plata contributiei la sanatate) .

-Legea 372/2005 -certificatul energetic pentru locuinșe, obligatoriu de la 1 ianuarie 2011 (Certificatul energetic odată eliberat este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.
SE POATE FENTA !„Cumpărătorul sau chiriaşul, după caz, consimt să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lor, asumându-şi orice răspundere cu privire la efectele produse prin nedeţinerea informaţiilor cuprinse în conţinutul certificatului de performanţă energetică a clădirii", se arată în Hotărârea nr. 335 din decembrie 2010 a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

nr. 151/2010

- De la 1 ianuarie 2011 romanii vor fi dotati cu carti electronice de identitate cu microcipuri RFID
Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.84/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice

-De la 1 ianuarie 2011, durata concediului maternal se reduce la un an.

-Taxa de poluare va creste in medie cu 45-50%, incepand cu 1 ianuarie 2011,
in functie de vechime si de capacitatea cilindrica a masinii, cu accent pe cresterea taxei pentru autovehicule mai vechi de 10 ani, potrivit modificarilor aduse de Executiv OUG nr50/2008 pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule. De asemenea, si in anul 2011, Guvernul va continua Programul Rabla, in aceleasi conditii ca in anul 2010.

-Ordonanţa de urgenţă nr. 148/2008 stabileşte că începând cu 1 ianuarie 2011 se abrogă dispoziţiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.
Conform prevederilor art.296 din Codul Muncii (Legea nr. 53/2003), cu modificările şi completările ulterioare, carnetul de muncă rămâne să probeze vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010, iar angajatorii care păstrează şi completează carnetele de muncă urmează să le elibereze titularilor în mod eşalonat, până la data de 30 iunie 2011, pe bază de proces-verbal individual de predare-primire

-Prin Legea nr. 155/2010, publicată în Monitorul oficial nr. 488 din 15 iulie 2010, a fost reglementată o noua instituţie, cea poliţiei locale.
Legea urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011.
Potrivit legii, poliţia locală se înfiinţează în scopul exercitării atribuţiilor privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, în următoarele domenii:
a) ordinea şi liniştea publică, precum şi paza bunurilor;
b) circulaţia pe drumurile publice;
c) disciplina în construcţii şi afişajul stradal;
d) protecţia mediului;
e) activitatea comercială;
f) evidenţa persoanelor;
g) alte domenii stabilite prin lege.

Sursa : piața media
Zile mai bune !




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu