sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Polonia scapă de vizele pentru SUA, România primeşte felicitări


La finalul lunii decembrie 2010, Congresul SUA a adoptat o rezoluţie care menţionează caracterul special al relaţiilor bilaterale dintre România şi Statele Unite şi calitatea României de partener strategic şi aliat valoros şi de încredere. Diplomaţia română a salutat acest demers şi considera că este vorba despre un document "important".


Rezolutia a fost adoptată de Camera Reprezentanţilor pe 22 decembrie 2010, însă ea trecuse de votul Senatului SUA pe 30 iunie, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.

Rezoluţia a fost propusă de senatorul republican George Voinovich, un puternic susţinător al abolirii vizelor impuse cetăţenilor polonezi. Senatorul a condiţionat votul său în favoarea tratatului START semnat de SUA şi Rusia de eliminarea vizelor pentru polonezi.

Voinovich a propus Senatului o lege prin care ridicarea vizelor să se producă în momentul în care rata de repingere a solicitărilor de viză pentru cetăţenii unui stat este de maximum 10%, faţă de 3% în prezent. Adoptarea unei asemenea legi ar permite abolirea vizelor pentru polonezi, întrucât rata de respingere în cazul lor, anunţată recent de Washington, este de 9,8%. În schimb, rata de refuz pentru Bulgaria este de peste 17%, iar pentru România de peste 24%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu