marți, 4 ianuarie 2011

DE CE SUNT MAI ENERGICI ROMÂNII DE RÂND !

Energia electrică e plătită de ALRO cu 98 de lei pe MWh, iar de consumatorul casnic cu 325 lei pe MWh



Potrivit unor informaţii apărute cu câteva zile în urmă pe site-ul economic money.ro, compania ALRO Slatina îşi asigură în clipa de faţă necesarul de energie electrică exclusiv de la Hidroelectrica şi plăteşte 98 de lei/MWh, în condiţiile în care Hidroelectrica este nevoită să scoată din buzunar 90 de lei/MWh pentru a produce un MWh.
În postură de mare consumator, ALRO are dreptul de a folosi energie ceva mai ieftină, însă preţul, remarcă money.ro, este exagerat de mic, de peste două ori, în comparaţie cu costul unui MWh pe care îl cumpără românul de rând.
Un client oarecare Enel plăteşte actualmente 324,7 lei fără TVA pentru un MWh (pe factură, preţul apare în KWh).
În comparaţie cu ALRO, cetăţeanul achită cu mai mult de 200 la sută pentru energie, plus o taxă suplimentară zilnică de 0,156 lei, ce reprezintă rezervarea.
Mai mult: pentru energia consumată în scop industrial, acciza scade de la 1 euro / MWh, cât se percepe pentru consumatorul casnic, la 0,5 euro / MWh, cât plăteşte ALRO.

Dar de unde această diferenţă?

În coşul cetăţeanului intră preţurile la energia produsă de termocentrale (cea mai scumpă şi cu ponderea cea mai mare), hidrocentrale şi Nuclearelectrica. ALRO, în schimb, cumpără doar de la Hidroelectrica, unde se produce cea mai ieftină energie electrică.
Aşadar, pentru ca preţul unui MWh să scadă la clientul obişnuit, situaţie în care probabil ar creşte pentru consumatorii industriali gen ALRO, cetăţeanul trebuie să cumpere nu doar de la sursele care îl alimentează în prezent, ci şi de la Hidroelectrica.
Nu se întâmplă însă aşa, ceea ce înseamnă că o parte din cei 324,7 lei fără TVA pe care îi suportăm pentru un MWh reprezintă practic o subvenţie acordată de fiecare dintre noi pentru ALRO, SIDEX şi toţi ceilalţi mari consumatori care se alimentează exclusiv de la Hidroelectrica.
SURSA :http://www.gdo.ro/Actualitate/2011-01-04

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu