luni, 3 ianuarie 2011

Presedintii CJ din Harghita, Covasna si Mures explica de ce vor cetatenia maghiara

Borboly Csaba, presedintele Consiliului Judetean, Tamas Sandor, presedintele CJ Covasna si Lokodi Edit Emoke, presedintele CJ Mures, si-au depus, luni, la Consulatul General al Ungariei de la Miercurea Ciuc, documentele pentru obtinerea cetateniei maghiare, transmite Antena3.ro. Cei trei s-au inscris pe listele solicitantilor la numai o zi dupa ce Parlamentul ungar a modificat legislatia astfel incat solicitantii sa nu mai fie obligati sa aiba domiciliul in tara vecina.

Graba celor trei presedinti are o explicatie simpla: ei au dorit sa le dea un exemplu locuitorilor din Transilvania, pe care i-au indemnat sa procedeze la fel.

"Este un drept oferit de statul ungar si cred ca e bine sa-l revendicam inca din primele zile ale anului. Cred ca pentru unificarea natiunii (maghiare - n.r.), chiar si a acelei parti ramasa in afara granitelor, obtinerea dublei cetatenii este benefica. Asta nu inseamna ca as dori sa traiesc in Ungaria sau copiii mei ar dori sa traiasca acolo deocamdata, este un drept prin care ne putem accentua apartenenta la aceeasi natiune", a declarat Borboly Csaba. "As fi putut sa cer cetatenia maghiara in perioada 1990-1995, cand am trait la Budapesta, dar nu am facut-o. Am vrut sa venim acasa si sa muncim aici. Asta este semnalul meu catre secuime, sa traim acasa, in Tinutul Secuiesc, cu dubla cetatenie, cu cetatenia maghiara. Acesta este secretul vietii mele", a declarat, la randul sau, Tamas Sandor. "M-am nascut in judetul Mures din parinti de nationalitate maghiara, totdeauna am stiut ca sunt unguroaica. Sentimentul ca dobandesc un act cu care sa dovedesc acest lucru este unul care tine mai mult de etica. Ne-am nascut unguri si cetatenia maghiara este o dovada a nationalitatii noastre, un act de recunoastere ca exista unguri si in alte teritorii, in afara Ungariei", a spus si Lokodi Edita Emoke.

Dupa cum precizeaza Antena 3.ro, consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Balogh Gyorgy, a declarat, luni, ca procesul de depunere a documentatiilor pentru cetatenia ungara se desfasoara conform programarilor facute incepand din 8 noiembrie 2010. "Avem cateva mii de inscrieri facute, pana in 10.000, ceea ce inseamna ca, daca cineva nu are programare anterioara, nu va putea sa-si depuna actele pana in luna martie", a aratat diplomatul, adaugand ca se lucreaza in doua schimburi, intre orele 8:00 si 19:00.


1.

Der Spiegel: “Seducatorul Orban a exploatat visele maghiarilor de reintoarcere a Ungariei Mari”

Cotidianul german Der Spiegel ofera o evaluare critica foarte dura a traseului politic al Ungariei dupa victoria zdrobitoare a partidului Fidesz la alegerile din primavara si dupa ce Viktor Orban, presedintele formatiunii, a devenit premier. Publicatia noteaza ca tara care va prelua de la 1 ianuarie 2011 presedintia semestriala a Uniunii Europene e condusa de un “maniac al ordinii” care “a profitat de complexele de inferioritate ale concetatenilor sai si le-a exploatat visele de reintoarcere a Ungariei Mari”, relateaza Evz.ro.

2.

Vicepremierul Ungariei: Maghiarii din afara granitelor sunt in pericol din cauza asimilarii

Vicepremierul ungar, Zsolt Semjen, a declarat vineri ca maghiarii din afara granitelor sunt in pericol din cauza asimilarii, scrie ziarul Adevarul. Oficialul ungar a facut apel la o "politica nationala angajata" de contracarare a acestui fenomen.

3.

Frunda, impotriva plecarii ungurilor din Transilvania

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, joi, ca nu este un sustinator al acordarii cetateniei ungare pentru maghiarii din Romania. Si asta pentru ca, sustine Frunda, aceasta este un semnal politic de incurajare a plecarii ungurilor din Transilvania, relateaza Romania libera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu