marți, 11 ianuarie 2011

Justitia a invins: pensiile militarilor nu se mai recalculeaza

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a suspendat, saptamana trecuta, Hotararea de Guvern nr. 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare.

Hotararea este definitiva, iar Guvernul va trebui sa gaseasca bani pentru a acoperi taierile care fusesera prevazute in buget.

Inalta Curte a validat decizia unei instante inferioare de contencios administrativ din Cluj, potrivit careia hotararea de guvern a fost adoptata cu incalcarea legii transparentei decizionale, iar unii dintre pensionarii vizati sunt in imposibilitate de a aduce acte doveditoare pentru recalcularea decisa de Executiv (practic, recalcularea s-a facut in baza unei simulari - ca si cum ei ar fi contribuit la sistemul de pensii, desi nu au facut-o pentru ca legea nu i-a obligat).

Nu exista o cifra oficiala privind economia care s-ar fi facut cu recalcularea pensiilor militarilor si ale politistilor, insa, la aparitia hotararii de guvern, fostul ministru al muncii Mihai Seitan estima ca ar fi vorba de cateva sute de milioane de euro, anual.

Pensiile recalculate ale diplomatilor, parlamentarilor si ale aviatorilor (8.000 de pensii) au adus o economie la buget de aproximativ 100 mil. euro anual, potrivit calculelor ZF.

Potrivit profesorului de drept constitutional Ioan Stanomir, decizia Inaltei Curti nu se refera doar la grupul de foste cadre miliare care au contestat hotararea Guvernului de recalculare a pensiilor, ci la toti pensionarii, intrucat actul Guvernului a fost desfiintat. Practic, este ca si cum el nu ar fi fost emis.

"Este o situatie fara iesire. Hotararile de guvern pot fi atacate in contencios administrativ, iar legile la Curtea Constitutionala. Firesc ar fi ca doar Curtea Constitutionala sa se pronunte in astfel de cazuri. In conditiile de fata este extrem de greu sa faci o reforma a statului", spune Ioan Stanomir.

Practic, ICCJ a respins, la finele saptamanii, recursul formulat de Guvern impotriva Sentintei nr. 338/2010 pronuntata de Curtea de Apel Cluj, in 28 septembrie 2010 care anula hotararea de guvern amintita, in urma plangerii formulate de mai multi fosti militari.

Potrivit acestora, actul este neconstitutional si imoral, ingradind accesul ulterior la justitie al celor care vor dori sa conteste recalcularea pensiilor.

Sursa: http://e-juridic.manager.ro/articole/justitia-a-invins:-pensiile-militarilor-nu-se-mai-recalculeaza-6018.html

ȘI TOTUȘI NOILE DECIZII , REEVALUATE, CURG PE BANDĂ RULANTĂ IAR CAMARAZII DIN M.A.I AU CONTURILE MULT DIMINUATE, CEL PUȚIN ÎN CAZUL FOȘTILOR OFIȚERI !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu