sâmbătă, 5 martie 2011

DARURI AMERICANE PENTRU AFGANISTANI...




Armata Statelor Unite va incepe sa foloseasca pentru prima oara in Afghanistan o arma de asalt futurista care trage cu gloante “inteligente” radio-comandate, capabile sa depaseasca obstacolele si sa ajunga in transee.
Pusca XM25 foloseste gloante programate sa explodeze dupa ce au parcurs o anumita distanta prestabilita, facand posibila tintirea inamicilor oirunde s-ar ascunde. De asemenea, arma are o raza de actiune de 700 de metri, permitand atingerea tintelor aflate mult in afara acoperirii pustilor conventionale.

Vizorul armei foloseste o raza laser de cautare pentru a determina distanta exacta pana la un obstacol, dupa care soldatul poate adauga sau scadea pana la trei metri acelei distante pentru a capacita gloantele sa elimine bariera si sa explodeze deasupra sau langa tinta.
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/5109/7764570/3/pusca-1.jpg

Fiecare astfel de glonte, cu un calibru de 25 de milimetri, contine un cip care primeste constat un semnal radio de la arma, care ii comunica distanta exacta fata de tinta. Atunci cand glontele isi atinge "destinatia", el va exploda cu forta unei grenade de mana, nimicind dusmanul.
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/5109/7764570/2/pusca.jpg

In prezent, o alternativa, ce-i drept mai distrugatoare, a gloantelor "inteligente" o reprezinta rachetele Javelin, dar acestea costa 50.000 de euro bucata. In schimb, cartusele pe care le foloseste XM25 vor fi achizitionate de armata americana la pretul de numai 18 euro bucata.

Locotenent-Colonelul Christopher Lehner, coordonator al proiectului noului sistem armat, a descris arma ca pe o "schimbatoare a jocului", pe care si alte natiunii o vor incerca si copia. Ofiterul se asteapta ca Armata Americana sa achizitioneze 12.500 de pusti XM25 numai pana la finele acestui an,! indeajuns pentru fiecare membru infanterist si al fortelor speciale americane din Afghanistan.
Sursa: Dailymail, via Chirică vrânceanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu