marți, 15 martie 2011

In atentia pensionarilor carora li s-a retinut ilegal contributia de 5,5%: FACIAS pune la dispozitia dvs. modelul plangerii prealabile

In atentia pensionarilor carora li s-a retinut ilegal contributia de 5,5%: FACIAS pune la dispozitia dvs. modelul plangerii prealabile si modelul cererii de chemare in judecata

January 31, 2011 Abuzuri, Administratie, Justitie

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) vine in sprijinul pensionarilor carora li s-a retinut ilegal contributia de 5,5% la asigurarile de sanatate din cuantumul total al pensiilor ce depasesc 740 de lei.

Casele teritoriale de pensii au procedat la perceperea cotei CASS din cuantumul total al pensiei, nu din ceea ce depaseste 740 de lei. De aceea, FACIAS a inaintat pe 17 ianuarie a.c., la Curtea de Apel Bucuresti, o actiune impotriva Guvernului Romaniei pentru anularea Ordonantei nr. 117/2010 privind aplicarea cotei de 5,5% asupra pensiilor de peste 740 de lei. Aceasta actiune are la baza o exceptie de neconstitutionalitate, care va fi solutionata de Curtea Constitutionala a Romaniei si, daca va avea succes, OUG 117 nu ar mai trebui aplicata. Termenul procesului cu Guvernul este pe data de 21 iunie 2011.
n urma actiunilor demarate de FACIAS, pensionari din intreaga tara vor actiona statul in instanta intr-un proces colectiv intentat de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Împotriva Abuzurilor Statului actualului Executiv.

FACIAS este pregatita pentru a merge in instanta în numele pensionarilor care ni s-au adresat si care ni se vor adresa in continuare, pentru a bloca reducerea abuziva a pensiilor.

Pensionarii pot incerca si pe cale individuala sa isi recupereze banii retinuti ilegal.

FACIAS pune la dispozitia tuturor pensionarilor un model de plangere prealabila impotriva modului de calcul si retinere a cotei de asigurari sociale de sanatate. Plangerea va fi completata si adresata (prin posta, cu confirmare de primire) Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti si a Sectorului in care domiciliati (pentru locuitorii Capitalei) sau Casei Judetene si Casei Locale de Pensii (pentru persoanele din celelalte judete). Plangerea este necesara pentru a indeplini procedura prealabila in vederea unei actiuni in contencios administrativ. Prin aceasta, se cere aplicarea CASS doar la suma ce depaseste 740 lei, nu la tot cuantumul pensiei. Daca dupa 30 de zile nu primiti un raspuns sau raspunsul primit este nefavorabil, urmatorul pas va fi sa chemati in judecata Casa de Pensii.
FACIAS pune la dispozitia pensionarilor si modelul cererii de chemare in judecata, care urmeaza a fi depus la Tribunalul in a carui raza teritoriala isi are domiciliul reclamantul, in termen de 30 de zile de la primirea raspunsului din partea Casei de Pensii. Actiunea este scutita de taxa de timbru, iar judecarea se poate face in lipsa.

DOMNULE DIRECTOR,

Subsemnatul/a ............................................................................................................. , domiciliat/a in ................................................................................................................................ , pensionat/a in baza Deciziei de pensionare nr. ...................................... in baza dispozițiilor Legii nr.554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, formulez prezenta
PLANGERE PREALABILA
Impotriva modului de aplicare a prevederilor OUG nr.117/2010 si, subsecvent, de calculare si percepere a cotei CASS din cuantumul pensiei aflata in plata.
Astfel, anterior aplicarii prevederilor OUG nr.117/2010 beneficiam de pensie pentru vechime integrala si limita de varsta in cuantum de ..................... lei, din care se rețineau urmatoarele sume: CASS ..................... de lei si impozit venit .................. lei.
La primirea talonului de pensie aferent lunii ianuarie, respectiv in data de ....................... am observat ca reținerile aplicate sunt urmatoarele: CASS ....................... de lei si impozit venit ....................... de lei. Avand in vedere cuantumul cotei CASS este evident ca procentul de 5,5 % este calculat pentru cuantumul total al pensiei si nu doar pentru catimea care depaseste 740 lei: .................. x 5,5% = .................... lei si nu ..................... – 740 x 5,5 = ...................... lei.
Modul de calcul este vadit eronat si incalca dispozițiile OUG 117/2010:
In conformitate cu dispozitiile art. 296 pct 9 din Codul fiscal, asa cum a fost el modificat prin OUG nr.117/2010: – baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta veniturile din pensii care depasesc 740 de lei. Contributia lunara se datoreaza asupra acestor venituri, iar prin aplicarea cotei de contributie nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei.
Formularea OUG nr.117/2010 este extrem de clara si dincolo de orice posibilitate de interpretare: baza lunara de calcul o reprezinta veniturile din pensii care depasesc 740 de lei, iar contribuția lunara se datoreaza asupra acestor venituri.
Avand in vedere cele aratate mai sus, va rog sa dispuneți corectarea erorii produse in calculul cotei CASS reținute in mod necuvenit din cuantumul total al pensiei si, pe cale de consecința, sa dispuneți restituirea sumelor reținute fara titlu.
Va multumesc,
.............................
DOMNULUI DIRECTOR AL CASEI SECTORIALE DE PENSII A MApN..........................................................


FACIAS va oferi tuturor pensionarilor interesati de recastigarea banilor retinuti ilegal prin perceperea contributiei de 5,5% consilierea juridica necesara actionarii în instanta a Caselor teritoriale de Pensii.

INSTRUCTIUNI – NU SE DEPUN LA TRIBUNAL


DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnatul/a ................................................................................................ , domiciliat/a in .......................................................................................................... , in contradictoriu cu CASA DE PENSII A ............................................................. , cu sediul in ............................................................................................................... in baza dispozitiilor Legii nr.554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, formulez prezenta

CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA

si solicit instantei de judecata sa constate ca perceperea cotei CASS de 5,5 % din intregul cuantum al pensiei este ilegala si, pe cale de consecinta, sa dispuna obligarea paratei:
- sa inceteze a calcula si retine aceasta cota din intregul cuantum al pensiei si
- sa restituie sumele retinute fara titlu.

MOTIVELE CERERII

In fapt, sunt pensionat/a din anul ...................... conform Deciziei nr. ........................... Pana in luna decembrie 2010 primeam o pensie in cuantum de ................................. lei, din care se retineau urmatoarele sume : ...................... cota CASS si ................................. impozit pe venit.
La primirea talonului de pensie aferent lunii ianuarie, respectiv in data de ...................... am observat ca retinerile aplicate sunt urmatoarele: CASS ...................... de lei si impozit venit ....................... de lei. Avand in vedere cuantumul cotei CASS este evident ca procentul de 5,5 % este calculat pentru cuantumul total al pensiei si nu doar pentru catimea care depaseste 740 lei: ................. x 5,5% = ................. lei si nu ................ – 740 x 5,5 = ................... lei.
Modul de calcul este vadit eronat si incalca dispozitiile OUG 117/2010:
In conformitate cu dispozitiile art.296 indice 9 din Codul fiscal, asa cum a fost el modificat prin OUG nr.117/2010:–baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta veniturile din pensii care depasesc 740 de lei. Contributia lunara se datoreaza asupra acestor venituri, iar prin aplicarea cotei de contributie nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei.
Formularea OUG nr.117/2010 este extrem de clara si dincolo de orice posibilitate de interpretare: baza lunara de calcul o reprezinta veniturile din pensii care depasesc 740 de lei, iar contributia lunara se datoreaza asupra acestor venituri.
Pe cale de consecinta, calculul si retinerea cotei CASS de 5,5% din intregul cuantum al pensiei este ilegala.
Mai mult decat atat, desi formularea OUG 117/2010 este clara, trebuie facute urmatoarele precizari si cu privire la netemeinicia pe fond a perceperii cotei CASS din intregul cuantum al pensiei:
Astfel, prin aceasta modalitate de retinere a cotei CASS s-a creat o dubla discriminare: in primul rand, intre pensionarii care incaseaza o pensie de pana la 740 ron, carora nu li se deduce niciun leu din pensie si pensionarii cu o pensie de peste 740 ron, carora li se percepe o cota de 5,5 % din totalul pensiei, deci si din catimea pentru care cealalta categorie nu plateste. In al doilea rand, se creeaza o discriminare intre pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 741 – 780, carora li se percepe doar o fractiune din cota de 5,5 % (pentru ca totalul sa nu scada sub 740 lei) si pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 780 – 999 lei, care platesc intreaga cota CASS
NOTA
1.Retinerile sunt valabile doar pentru pensiile de peste 1000 lei. Pentru pensiile mai mici de 1000 ron aceste rubrici nu se completeaza
INSTRUCTIUNI – NU SE DEPUN LA TRIBUNAL


Trebuie subliniat faptul ca aceste contributii CASS au fost platite si pana in prezent, de catre pensionarii ale caror pensii depaseau 1000 lei, dar numai pentru catimea care depasea plafonul de 1000 de lei.
Practic, prin aceasta modalitate de calcul se creeaza, pe acelasi venit provenit din pensie, cel putin doua modalitati diferite de calcul si percepere a cotei CASS.
Mai mult decat atat, se creeaza o discriminare si fata de celelalte categorii de platitori de CASS, care nu beneficiaza de nicio ”ajustare” a cotei platite pentru a evita ca veniturile lor sa scada sub un anumit plafon.
De asemenea, prevederile OUG 117/2010 aratate mai sus incalca si dispozitiile Legii nr.286/2010 a Bugetului de stat. Astfel, in Sectiunea III, art.8 din aceasta lege se arata ca nivelul CASS este de 5,5 % din venituri. Prin perceperea unei cote ajustate – in functie de niste criterii arbitrare, pentru ca norme metodologice nu exista, OUG nr.117/2010 vine in conflict direct cu prevederile unui act normativ cu putere superioara, ajungandu-se la perceperea CASS pe transe de venit.
Fac precizarea ca, in data de.................................... am formulat plangere prealabila impotriva modului de calcul si retinere a cotei CASS, insa nu am primit niciun raspuns in termenul de 30 de zile prevazut de lege.

Avand in vedere cele aratate mai sus, va rog sa admiteti prezenta cerere, asa cum a fost formulata si, pe cale de consecinta, sa dispuneti obligarea paratei:
- sa inceteze a calcula si retine aceasta cota din intregul cuantum al pensiei si
- sa restituie sumele retinute fara titlu.
In drept imi intemeiez cererea pe dispozitiile art.1 si urm.din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pe ale OUG nr.117/2010.
Solicit judecarea in lipsa mea, conform prevederilor art. 242 Cod Procedura Civila.

In dovedirea actiunii anexez la prezenta cerere, in dublu exemplar, pentru a fi comunicate si paratei, urmatoarele documente, in copie:
- C.I./B.I.
- talon pensie luna decembrie 2010;
- talon pensie luna ianuarie 2011;
- dovada comunicare plangere administrativa prealabila .

Va multumesc,
.............................



DOMNULUI PRESEDINTE AL TRIBUNALULUI ...............................................

.....................................................................................
NOTA
1. Confirmarea de primire de la posta insotita de plangere sau exemplarul stampilat de la Registratura Casei de pensii
2. Nume si prenume( se trec explicit dupa ,,va multumesc,,
3.Se adreseaza Tribunalului din resedinta de judet sau al municipiului București, in funcție de domiciliul petentului


sursa : http://facias.org/?p=192
zile mai bune !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu