sâmbătă, 12 martie 2011

AXA PĂMÂNTULUI S-A DEPLASAT CU 10 CM. Incredibila urmare a TSUNAMI-ULUI URIAŞ ŞI A CUTREMURULUI DIN JAPONIA - RIA NOVOSTI

Potrivit agenţiei de ştiri RIA NOVOSTI, în urma cutremurului şi tsunamiului din Japonia, axa Pământului s-a deplasat cu 10 centimetri.

Seismul cu magnitudine de 8,9 grade, produs vineri în Japonia, a deplasat axa de rotaţie a Pământului cu aproape 10 centimetri, a anunţat Institutul de geofizică din Italia.
publicitate

Potrivit experţilor, "acest fenomen a exercitat asupra axei de rotaţie a Pământului o acţiune mai mare decât seismul din 2004 din Sumatra". Catastrofa din 2004 a dus la o deviere a axei de 6 centimetri.

Cercetătorii italieni spun că seismul din Japonia este depăşit doar de marele cutremur din 1960 din Chile, cu magnitudinea de 9,3-9,5.

Potrivit specialistilor, modificarea axei terestre poate avea repercusiuni asupra duratei zilei solare dar este vorba despre schimbari minime si imperceptibile, de ordinul catorva milionimi de secunda.

O altă consecință :"Sunt vulcani care incet-incet sunt reactivati. Cutremurele puternice pot sa provoace rupturi de scoarta acolo unde magma apasa dinspre interior spre exteriorul Pamantului si sa determine ulterior eruptii vulcanice", a spus Dumitru Prunariu.


Directorul Institutului de Fizică a Pământului, profesorul Gheoghe Mărmureanu, a declarat că seismul produs în Japonia, al treilea ca mărime din istorie, nu va influenţa seismicitatea din zona Vrancea. "Acest cutremur nu va avea efecte şi la noi în România", a spus profesorul Mărmureanu. În repetate rânduri, profesorul Gheorghe Mărmureanu a afirmat că un cutremur devastator nu se va produce în România înainte de 2030.

"Este un cutremur extrem de puternic care a avut loc în Oceanul Pacific, care a avut magnitudinea 8,9 pe scara Moment Seismic. Scara Richter e o scara care poate înregistra magnitudinea până la 8,45, la cutremure de peste 8,45 se saturează, din acest motiv sunt mai multe scări, sunt 12-13 tipuri de scări seismice. Acest cutremur 8,9 este al treilea în lume, 9,6 a fost 20 mai 1960, tsunami de 20 de metri, apoi a fost Sumatra cu 9,4 şi acesta e 8,9 e unul din cele mai mari cutremure care a fost până acum în lume", declara directorul institututlui .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu