Franta si Marea Britanie au semanat discordia in sanul Uniunii Europene, la summitul de vineri dedicat Libiei, insistand asupra unei interventii militare, in caz de necesitate, in timp ce un mare numar de tari europene refuza sa ia in calcul o astfel de optiune, temandu-se de escaladarea evenimentelor, relateaza AFP.
Impreuna "cu David Cameron, ne-am exprimat disponibilitatea" asupra unei eventuale interventii militare, a declarat presedintele Nicolas Sarkozy, inainte de inceperea reuniunii, formuland totusi o serie de conditii.
Premierul britanic a sustinut acelasi lucru, apreciind ca UE trebuie sa se pregateasca "pentru orice eventualitate" in incercarea de a-l alunga de la putere pe colonelul Gaddafi.
Totusi, un diplomat european a temperat propunerile lui Nicolas Sarkozy, asigurand ca "nu au existat discutii asupra unei actiuni punctuale franco-britanice in Libia".
Duo-ul franco-britanic a iritat numerosi parteneri europeni, incepand cu Germania.
Cancelarul german Angela Merkel a transmis Parisului si Londrei sa nu semane discordia in UE asupra acestui subiect. "Imi doresc ca astazi sa trimitem un semnal de unitate, pentru ca a diviza pentru a stapani nu i-ar servi decat lui Gaddafi", a spus ea.
Majoritatea tarilor europene sunt foarte sceptice in ceea ce priveste o operatiune militara, chiar si o zona de excludere aeriana in Libia, din cauza temerilor legate de escaladarea conflictului.
"Ce vom face daca nu va functiona? Vom intra cu trupe terestre?", s-a intrebat vineri ministrul german de externe Guido Westerwelle. "Nu trebuie sa ne lasam antrenati intr-un razboi", a avertizat el, solicitand partenerilor europeni sa traga invatamintele necesare din Irak si Afghanistan.
Un alt subiect controversat este recunoasterea opozitiei libiene, respectiv a Consiliului National de Tranzitie (CNT).
Franta a fost prima care a facut acest lucru, joi, iar Sarkozy a insistat ca UE sa urmeze acest exemplu vineri.
Initiativa este considerata insa prematura de numeroase capitale europene. "Sunt multe tari care nu doresc sa auda de acest lucru", a spus un diplomat de rang inalt.
"Va sfatuiesc sa analizati foarte atent daca aceste persoane care spun ca reprezinta poporul vorbesc intr-adevar in numele poporului", a declarat Guido Westerwelle.
Liderii europeni au cazut totusi de acord sa ceara demisia "imediata" a colonelului Gaddafi, potrivit proiectului declaratiei finale. UE are in vedere si inasprirea sanctiunilor financiare impotriva Libiei.
SURSA : HotNews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu