miercuri, 30 martie 2011

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Ambasada SUA: Traian Basescu spune că "atât timp cât va fi preşedinte, nu va avea loc alegerea unui avion de vânătoare european"

Ambasada SUA relatează într-o telegramă clasificată "Confidenţial" o discuţie Traian Băsescu - Nicholas Taubman, din 5 iunie 2007, în care Băsescu i-ar fi spus că "atât timp cât va fi preşedinte, nu va avea loc alegerea unui avion de vânătoare european" (formularea ambasadorului).

Iată conţinutul telegramei:

mbasadorul s-a intalnit cu un Basescu bronzat, relaxat si increzator pe 5 iunie la Palatul Cotroceni, la invitatia presedintelui. Aceasta a fost prima lor intalnire dupa ce Basescu s-a intors la putere ca urmare a referendumului din 19 mai.

Ca raspuns la intrebarea ambasadorului legata de inlocuirea flotei de avioane de vanatoare, presedintele roman a spus imediat ca stia despre curentul de opinie din guvernul Tariceanu care favoriza un avion de vanatoare european in locul scenariului F-16 / JSF pe care Basescu si fostul ministru al Apararii Sorin Frunzaverde l-au sustinut puternic. Basescu a spus ca stie ce incearca sa faca <> si actualul guvern, dar ca atat timp cat va fi presedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vanatoare european. El a spus ca i-a cerut sefului Statului Major sa se vada pe 6 iunie pentru o actualizare a chestiunii si-i va ordona sa repuna abordarea F-16/F-35 pe tapet. Basescu a declarat in mod clar ca optiunea sa a ramas achizitionarea in leasing de avioane F-16, urmata de upgradarea la JSF (programul de dotare cu F-35).

In acelasi timp, el avea inca nevoie de o scrisoare din partea SUA care sa demonstreze sprijinul politic american pentru aceasta optiune; ar fi important, a spus el, cand va aduce chestiunea in discutie in fata Consiliului National pentru Apararea Tarii.

El nu va proceda - a subliniat Basescu - ca fostul premier Adrian Nastase, care a schimbat comanda <> pentru a-l multumi pe un oficial francez ("trading an order of <<3 Boeings for 2 Airbuses>>", in original). Politica de aparare, a subliniat el, va fi bazata pe "prioritatile reale", inclusiv capacitatea Romaniei de a desfasura forte armate alaturi de SUA in locuri ca Afganistan.



ps Quod erat demonstrandum !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu