miercuri, 23 martie 2011

Cum ajunge să se scumpească de trei ori mâncarea, de la graniţă până pe raftul magazinelor. Ministerul Agriculturii: “Din păcate, nu avem ce face”


Cartofii intră în ţară cu un preţ mediu de 70 de bani pe kg, iar la magazine se vând cu cel puţin 3,5 lei pe kg

În România, mâncarea de import ajunge pe rafturile magazinelor cu un preţ de până la trei ori mai mare decât preţul cu care intră în vamă, potrivit calculelor făcute de gândul pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii şi INS. De exemplu, cartofii proveniţi din comerţul intracomunitar au ajuns în România anul trecut la un preţ mediu de circa 70 de bani pe kg, în timp ce la magazine nu pot fi cumpăraţi cu mai puţin de 3-3,5 lei. La mai multe produse, printre care ulei, carne, zahăr, lapte, cafea diferenţele între preţurile medii cu care aceste mărfuri ajung în graniţă şi cele cu care sunt cumpărate sunt de până la 2,5 ori.

"De la intrarea în ţară şi până să ajungă la magazine sunt mai mulţi intermediari pe lanţ, fiecare îşi pune adaos. Eu vând în prezent cartofii cu un preţ de 2-2,2 lei pe kg, cu tot cu TVA, ceea ce înseamnă că practic eu îi dau cu 1,6 lei pe kg", a declarat pentru gândul Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cultivatorilor de Cartofi. Benea spune că din UE sunt aduşi mai ales cartofi de dimensiuni mari, care sunt refuzaţi de consumatorii din ţările dezvoltate. În ultimele 12 luni, cartofii s-au scumpit cu circa 50%, potrivit statisticilor INS.

Ministerul Agriculturii: "Din păcate, nu putem face nimic"

Oficialii Ministerului Agriculturii au declarat pentru gândul că nu dispun de pârghii pentru a interveni pentru ca preţurile să nu mai crească. "Ştiţi cu cât se importă tomatele? Cu 1,8-2 lei, iar la magazin aţi văzut cu cât se vând. Din păcate nu putem face nimic, ce să facem, să introducem mercurialul? De la vamă produsele pot trece prin unul, doi, sau mai mulţi intermediari până ajung la raft", a explicat pentru gândul Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
El spune că în ţările dezvoltate producătorii agricoli sunt cei care se ocupă şi de importurile de legume şi fructe, în afara sezonului. "La noi, importurile se fac de către speculatori. Merge cartoful, zdranc, speculatorii încep să facă importuri de cartofi. Dacă anul viitor nu mai merge cartoful, îl abandonează şi se axează pe alte mărfuri care aduc câştiguri mai bune", a mai arătat Rădulescu.

Şi bananele ajung să coste de aproape două ori mai mult decât preţul declarat la vamă. De exemplu, pe primele 11 luni din 2010 în România a intrat din Uniunea Europeană o cantitate de aproape 16.300 de tone de banane, în valoare totală de peste 11,3 milioane euro, ceea ce înseamnă un preţ mediu de 2,92 lei pe kg, în timp ce la raft bananele erau vândute cu cel puţin 5 lei pe kg (...)

sursa :http://www.gandul.info/financiar/cum-ajunge-sa-se-scumpeasca-de-trei-ori-mancarea-de-la-granita-pana-pe-raftul-magazinelor-ministerul-agriculturii-din-pacate-nu-avem-ce-face-8087206

PS Ce chestie , domnule...Și eu care credeam că românul cheltuie mult pe mâncare pentru că-i place să bage mult, de calitate, la burdihan !?
Don ministru Tabără, din tabăra ipocriților, cand realizai matale emisiunea viata satului, varianta capitalista, la tvr 1, ce tare-n clanță erai cu cei din minister ...Cu ce manie proletara aruncai lături în rafturile magazinelor...Cei mai văitai pe cei din agricultura vizavi de neoranduiala existenta...Acum, ca esti cocotat acolo sus, nu mai ai parghii, frate...Păi d-aia te plătim, să constați ? Păi asta o facem noi măi franzelarule, fără să ne plătească cineva !
Dar,de, când importatorii sint sustinuti de persoane politice sus puse, frați d-ai tăi, poți să zici și să faci mai multe ?! Ferească sfântul !
Și, zi așa, n-ai ce să-i faci speculei...Așa o fi ! Dar nici să sprijini agricultura nu poți, pentru ca marfurile românești, subvenționate europenește și la timp, odată intrate pe piață, ar zgudui shema de lucru a șmecherilor ? Sigur că nu poți, că le-ai da peste labă bagabonților din sistem care, din importuri, agonisesc ! Bravos cârloiule !
Sau don Tabără , din tabăra șmecherașilor, taxează progresiv castigul . Castigi exagerat de mult din specula- ai impozite mari. Vrei adaus comercial mai mare -taxează-l corespunzator.
Mesalino, un guvern normal,trebuie sa se preocupe de soarta,bunastarea și linistea poporului . Dacă nu sunteți în stare, cărați-vă ! Simplu !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu