miercuri, 9 martie 2011

DUPĂ „IESI AFARĂ, JAVRĂ ORDINARĂ!“

Liderii sindicalistilor din politie sînt acuzati că au adus atingere sigurantei statului • Neculai Isache, seful SNPPC Neamt, spune că este vorba de o aberatie • procurorii bucuresteni au dispus începerea urmăririi penale fără cunoasterea făptuitorului • propunerea a fost făcută de jandarmi •

Mitingul politistilor, din luna septembrie 2010, din fata palatului Cotroceni, cînd sindicalistii au strigat lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale, nu a rămas fără urmări. Recent, la propunerea jandarmilor bucuresteni, procurorii au dispus începerea urmăririi penale „in rem“, adică fără cunosterea făptuitorului. Acuzatia adusă, cel putin deocamdată, unor autori necunoscuti este aceea de atingere sigurantei nationale. Neculai Isache, liderul filialei nemtene a Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) spune că sînt vizati liderii de sindicat, iar actiunea are drept scop descurajarea luptei sindicale. „Am fost anuntat de liderul SNPPC, domnul Traian Gruia, că s-a început urmărirea penală în acel dosar, la propunerea Jandarmeriei. Nu se face referire la nici o persoană, acestea urmînd să fie identificate pe parcursul cercetărilor. Este clar că vor fi vizati liderii de sindicat care au participat la acel protest. Acuzatia este destul de gravă, făcîndu-se referire la atingerea sigurantei statului. Deocamdată nu a fost nimeni citat, însă ne asteptăm să se întîmple acest lucru cît de curînd. Din punctul nostru de vedere este o aberatie pentru că nu poate fi vorba de nici o faptă penală. Este o înscenare si un exces de zel din partea Jandarmeriei, care a făcut acest dosar. Noi nu am făcut altceva la acel miting, decît să ne cerem drepturile. Nu a fost fortat nici un gard, nu a fost spart nici un zid. Nu în ultimul rînd trebuie spus că acel miting a fost organizat de Cartel Alfa, nu de noi“, a declarat Neculai Isache. Acesta spune că asteaptă să primească citatia, după care va vedea ce pasi va avea de urmat. Trebuie spus că în ziua în care a avut loc mitingul de la Palatul Cotroceni, opt lideri de sindicat din politie au fost sanctionati contraventional de jandarmi cu amenzi în valoare de 10.000 de lei fiecare. Liderul nemtean a scăpat de această amendă, întrucît în timpul întrunirii de la Cotroceni el se afla la un post de televiziune central. „Atunci, la acel miting, liderii au fost invitati la discutii la Palatul Cotroceni. Au dat curs invitatiei 8 lideri. Eu nu am ajuns acolo, pentru că eram la o televiziune. Ei bine, după terminarea discutiilor, jandarmii au luat datele sindicalistilor care au participat la discutii, după care i-au amendat cu cîte 100 de milioane de lei vechi“, a spus Isache. Mitingul politistilor l-a supărat la culme pe presedintele Băsescu, dar si pe premierul Emil Boc. Primul a criticat atît gestul unor politisti care si-au aruncat caschetele, dar si lozincile gen „Iesi afară, javră ordinară!“. Prima victimă pentru cele întîmplate a fost ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a demisionat la scurt timp din functie. În paralel, lucrătorii Serviciului de Informatii si Protectie Internă au demarat o serie de verificări pentru a-i identifica pe toti politistii care au participat la miting.
În Neamt, un politist cu functie de conducere în sindicat a fost contactat de un ofiter SIPI care i-a cerut lista cu politistii nemteni care s-au deplasat la Bucuresti. La acea vreme, agentul Isache declara că nu s-a făcut nici o listă cu politistii nemteni care au participat la mitingul din Bucuresti. Alte acuzatii făcute de reprezentantii Jandarmeriei i-au vizat pe politistii care s-ar fi deplasat la Bucuresti avînd asupra lor armamentul din dotare. Printre cei acuzati s-a aflat si agentul sef Viorel Moales, din cadrul Postului de Politie Rediu. Subofiterul nemtean a fost surprins de camerele video avînd la centură tocul pistolului. Din această cauză, politistul a fost audiat de procurorii Parchetului Sectorului 1 Bucuresti. În fata anchetatorilor el a declarat că în toc se aflau tigările si bricheta si în nici un caz pistolul.

sursa :http://www.vrn.ro/dupa-%E2%80%9Eiesi-afara-javra-ordinara%E2%80%9C

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu