miercuri, 10 octombrie 2012

Exista riscul sa nu putem asigura misiunile de politie aeriana pe intreaga suprafata a spatiului aerian ci numai pe jumatate, daca nu vom revitaliza o parte din MIG-uri

Ministrul apararii, Corneliu Dobritoiu, a declarat, miercuri, la Bruxelles, la sfarsitul reuniuni ministrilor apararii din cadrul NATO, ca Romania risca sa ramana fara capacitatea de a asigura misiunile de politie aeriana daca nu va revitaliza o parte din avioanele MIG 21 Lancer, despre care a spus ca isi 'epuizeaza rapid resursa de viata' avand in vedere ca au peste 45 de ani. In context, Dobritoiu a spus ca guvernul va incepe oficial negocierile cu Portugalia pentru achizitia a 12 avioane F16 si ca valoarea anuntata a programului, de 670 de milioane de dolari, ar putea cobora in functie de negocieri. Ministrul apararii sustine ca Romania a primit doua notificari din partea Comisiei Europene, dar ca achizitia avioanelor respecta "ad literam" legislatia europeana.

Potrivit TVR Info, costul total pentru cele 12 avioane F16 este de aproximativ 831 de milioane de dolari. La costul anuntat initial de aproape 700 de milioane de dolari se adauga costul pentru armament, antrenamentul pilotilor romani in Portugalia, pregatirea mecanicilor, piese de schimb si suport logistic.

Asta inseamna ca la costul anuntat initial se mai adauga cele 100 de milioane pentru inarmarea avioanelor, potrivit sursei citate.

Inca 14 milioane de dolari va costa modernizarea pistelor aerodromurilor din Romania.

Alte aproximativ 40 de milioane de dolari vor fi alocate antrenamentului pilotilor intr-o baza din Statele Unite.

In viitorul apropiat, MApN va fi obligat sa mai cumpere o escadrila de second hand, urmand ca dupa 2030 sa inceapa negocierile pentru a cumpara F 35, cel mai modern avion de lupta produs de americani,
precizeaza TVR Info.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu