marți, 16 octombrie 2012

SALT ISTORIC: Austriacul Felix Baumgartner a sărit de la peste 39.000 de metri


Austriacul Felix Baumgartner a aterizat cu succes duminică, în jurul orei 21.08 (ora României), după un salt de la o altitudine record de peste 39.000 de metri deasupra statului New Mexico (SUA). În cursul coborârii, ce a durat aproximativ 9  minute, austriacul Baumgartner a bătut recordul mondial la saltul în cădere liberă, deţinut din 1960 de fostul colonel din armata americană Joe Kittinger.
Felix Baumgartner a urcat în stratosferă într-o capsulă presurizată, trasă de un balon uriaş cu heliu, după care a fost în cădere liberă timp de peste patru minute.
Plonjând de la altitudinea de peste 39.043 metri deasupra statului american New Mexico, Felix Baumgartner a stabilit un nou record mondial - saltul în cădere liberă de la cea mai mare altitudine, informează Sky News.
Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă era deţinut din 1960 de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.
Totuşi, Baumgartner nu a depăşit şi un al doilea record deţinut de Kittinger, care a fost în cădere liberă timp de 4 minute şi 36 de secunde. Felix Baumgartner a fost în cădere liberă doar 4 minute şi 19 secunde.

In acelasi timp, austriacul Felix Baumgartner a depăşit viteza sunetului, stabilind un record mondial.

Anunţul a fost făcut de Brian Utley, reprezentantul Federaţiei Aeronautice Internaţionale, duminică, într-o conferinţă de presă, organizată la câteva ore după ce Felix Baumgartner a ajuns cu bine pepamant.
Brian Utley a precizat că, potrivit datelor preliminare, Felix Baumgartner a reuşit să depăşească viteza sunetului în cădere liberă, stabilind un record mondial. Astfel, a fost pus capăt speculaţiilor pe această temă, care au apărut, în presa internaţională, după ce Felix Baumgartner a efectuat saltul din stratosferă.
Potrivit lui Brian Utley, Felix Baumgartner a avut în timpul coborârii o viteză de 1,137 de kilometri pe oră ?!!.  (viteza sunetului  e cam de 1227,6 km/h....n.n.)
Astfel, el a a atins în picaj Mach 1,24?!!.(la conferinte de presa de dupa salt s-a spus foarte clar ca a sarit de la 39 040m, a ajuns pe pamant in 4 min 20 sec, cu viteza maxima de 373 m/s adica 1342.8 km/h.)
Felix Baumgartner este prima persoană din lume care a depăşit viteza sunetului, fără a se afla într-un avion. Acest record a fost atins chiar în ziua în care se celebrează 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, care a fost pilotat de Chuck Yeager în 1947, informează Sky News.

În timpul ascensiunii sale, Felix Baumgartner a depăşit şi un alt record: s-a aflat într-o capsulă trasă de un balon care a ajuns la cea mai mare altitudine la care s-a aflat vreodată un balon cu echipaj uman, potrivit explicaţiilor oferite de specialiştii care au comentat transmisiunea live de pe redbullstratos.com.
Uriaşul balon - la care a fost ataşată o capsulă cu o greutate de 1.315 kilograme, în interiorul căreia se afla Felix Baumgartner - a fost ridicat în aer în jurul orei 18.30 (ora României).
A fost pentru prima dată în istorie când a fost lansat un balon de o asemenea mărime, la care a fost ataşată o capsulă în care s-a aflat echipaj uman. În respectiva capsulă, Felix Baumgartner a avut patru sisteme diferite de oxigen, pentru a-l ajuta să respire la o asemenea altitudine, potrivit explicaţiilor care au însoţit transmisiunea live a misiunii.
Balonul care a ridicat în stratosferă capsula în care s-a aflat Felix Baumgartner a fost realizat dintr-o folie de plastic, iar pentru umflarea sa au fost necesari 850.000 de metri cubi de heliu.
Ascensiunea celui supranumit "Neînfricatul Felix" a durat aproximativ 2 ore şi 40 de minute.
Baumgartner, care a purtat un costum presurizat, a păşit afară din capsulă în jurul orei 21.08 (ora României).
Momentele de după săritură au fost critice. Poziţia corpului său a avut un rol crucial, pentru a-i permite acestuia să respire. Dacă ar fi căzut şi s-ar fi rotit prea repede, Felix Baumgartner ar fi putut să sufere probleme la ochi, creier şi sistemul cardiovascular, potrivit Reuters.
Coborârea lui Baumgartner a durat 9 minute şi 3 secunde, din care 4 minute şi 19 secunde în cădere liberă, înainte de deschiderea paraşutei, potrivit specialiştilor din camera de control a misiunii lui Felix Baumgartner. Viteza atinsă în timpul coborârii de Felix Baumgartner a fost de 1.137 kilometri pe oră, potrivit informaţiilor postate pe pagina de Facebook a misiunii.

surse- internet sky news, reuters...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu