duminică, 7 octombrie 2012

SE RUPE SPANIA? Catalanii organizează un referendum pentru independenţă

Refuzul guvernului de la Madrid de a acorda mai mulţi bani pentru regiunea Catalonia i-a determinat pe membrii Parlamentului din regiune să voteze, cu o largă majoritate, organizarea unui referendum pentru ruperea de Spania.

Problema secesiunii Cataloniei de Spania s-a acutizat după ce guvernul de la Madrid, care se confruntă cu grave probleme financiare, a refuzat să acorde mai mulţi bani regiunii. Într-un reportaj realizat de BBC, un catalan susţine că "sentimentul oamenilor este că guvernul spaniol întreţineo atmosferă de ură, existând voci care afirmă că <>".

Catalonia are o puternică industrie, care cere concesii economice, însă Madridul nu poate oferi decât austeritate şi a refuzat în mod repetat cererile pentru mai multă autonomie. Potrivit politicienilor catalani, este imposibil de împiedicat organizarea unui referendum.

De cealaltă parte, o declaraţie a unui colonel din armată spanională a inflamat spiritele. "Independenţa Cataloniei? Peste cadavrul meu şi al altor mulţi soldaţi. Astăzi este ca în 1936, dar fără sânge. Din păcate, informaţiile ne spun că economia va merge şi mai prost", a spus colonelul Francisco Alaman.

În acest moment, peste 52% din cei întrebaţi îşi doresc independenţa, iar valul poate deveni în perioada următoare fi de neoprit. Astfel, Catalonia se poate rupe de Spania. Intervievaţi, suporterii echipei de fotbal FC Barcelona susţin că se simt catalani, şi nu spanioli.

sursa http://www.gandul.info/international/se-rupe-spania-catalanii-organizeaza-un-referendum-pentru-independenta-10169598

PS AJUTORUL FINANCIAR de care ar avea nevoie SPANIA ar putea epuiza fondul de 500 de miliarde al zonei euro...UE , incotro ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu