marți, 16 octombrie 2012

ISTORICII AU DE LUCRU-David Cameron a semnat acordul privind organizarea unui referendum pentru independenta in Scotia

Premierul britanic David Cameron si liderul nationalist scotian Alex Salmond au semnat luni, la Edinburgh, acordul care prevede organizarea in 2014 a unui referendum privind independenta Scotiei, relateaza AFP.

Cei doi lideri au parafat "Acordul de la Edinburgh" la resedinta St. Andrews, sediul guvernului din Scotia.

"Cred cu tarie ca Scotia trebuie sa ramana in cadrul Marii Britanii", a subliniat David Cameron in fata jurnalistilor, dupa semnarea acordului. Dar Marea Britanie "nu poate in niciun fel sa pastreze o tara in cadrul sau impotriva vointei poporului acesteia", a explicat el.

"Scotienii au ales un partid care doreste referendum. Consider ca trebuie sa ii respectam", a mai spus Cameron, afirmand totodata ca "spera cu ardoare ca Marea Britanie va ramane unita, pentru ca impreuna suntem mai bogati, mai puternici, mai in siguranta".

De asemenea, premierul britanic a avansat din nou propunerea privind acordarea unei autonomii mai mari Scotiei, in cazul in care un raspuns "NU" la referendum cu privire la declararea independentei va triumfa in final.

Sa mai amintim de victoria secesionistilor flamanzi in alegerile municipale si  de apelul liderului lor Bart De Wever de a negocia o confederatie, si care constituie un semnal de alarma in Belgia, in contextul european al cresterii fortei revendicatiilor separatiste in Catalonia, Flandra in Piemont. ?

sursa :http://www.hotnews.ro/stiri-international-13420031-david-cameron-semnat-acordul-privind-organizarea-unui-referendum-pentru-independenta-scotia.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu