miercuri, 31 octombrie 2012

Cum se calculează pensia comunitară



Pentru stabilirea drepturilor de pensie de bătrâneţe, de invaliditate şi de urmaş, persoana îndreptăţită se adresează unei singure instituţii, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoana respectivă a fost supusă.


În Olt, cererea se adresează CJP Olt şi trebuie să fie însoţită de documente care să ateste faptul că persoana a fost asigurată pe teritoriul altor state membre. În situaţia în care asiguratul depune cererea de pensie în alt stat, CJP Olt are obligaţia de a emite o serie de formulare, care diferă în funcţie de tipul de pensie. Apoi, pentru stabilirea drepturilor de pensie se efectuează dublul calcul astfel: în vederea stabilirii pensiei naţionale se iau în calcul stagii de cotizare realizate în conformitate cu legislaţia proprie, iar pentru stabilirea pensiei comunitare se totalizează stagii de cotizare realizate atât în statele membre cât şi în România. Decizia de pensie se emite pentru cuantumul cel mai avantajos. În final, i se virează pensionarului pensia cuvenită din fiecare ţară, într-un cont deschis în localitatea de domiciliu.


Cheltuielile generate de transferul pensiilor în străinătate se suportă de către beneficiari, prin diminuarea sumelor ce fac obiectul transferului, cu excepţia situaţiilor în care prevederile instrumentelor juridice cu caracter internaţional la care România este parte dispun altfel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu