Prezentate iniţial ca fiind mai economicoase şi cu viaţă mai lungă, noile becuri devenite obligatorii în toată UE prezintă multe riscuri pentru utilizatori.
Comisia de Securitate a Consumatorilor din Franţa (CSC), atrage, într-un comunicat citat de Le Parisien, atenţia asupra riscurilor pe care folosirea noilor becuri o implică, din cauza conţinutului de mercur şi a nivelului mare al radiaţiilor electromagnetice.
Aceste lămpi, zise şi fluocompacte, sunt prezentate de fabricanţi ca de 4-5 ori mai puţin consumatoare de energie, pentru performanţe echivalente de luminozitate, iar durata lor de viaţă ar fi între 6000 şi 10.000, faţă de numai 1000 de ore pentru un bec clasic. UE a decis ca ele să înlocuiască vechile becuri din raţiuni de protecţie a mediului şi sănătate.
CSC solicită consumatorilor prudenţă în folosirea noilor becuri. La cumpărare, este recomandată “cumpărarea becurilor pe ale căror etichete sunt afişate cantităţile de mercur cele mai mici posibile”.
“În caz de spargere” a unui bec, CSC recomandă aerisirea îndelungată a încăperii şi părăsirea ei în această perioadă, apoi de a aduna cioburile cu grijă, folosind mănuşi şi sugativă, şi a pune cioburile în saci de plastic. În nici un caz nu trebuie folosit aspiratorul, “care ar pulveriza în aer particulele de mercur”.
De asemenea, Comisia sfătuieşte ca, în caz de utilizare prelungită, consumatorul să stea la o distanţă de minimum 30 de centimetri.
CSC face apel către autorităţile fanceze să “determine valorile maximale de expunere la vaporii de mercur acceptabile în aerul ambiant”. Comisia mai cere şi ca “directiva europeană cu privire la limitarea folosirii anumitor substanţe periculoase în echipamentele electrice şi electronice, în vigoare acum, să fie revizuită (…), scăzând nivelul maximal de conţinut de mercur de la 5 la sub 2mg/bec”.
CSC “încurajează producătorii să fabrice (…) becuri cu conţinut de mercur cât mai mic posibil şi cu radiaţii electromagnetice mai reduse”.
Comisia nu face nici o referire la încălcarea flagrantă a dreptului consumatorului de a alege, prin scoaterea de pe piaţă a becurilor normale, incandescente.
Cititorii care au comentat articolul din publicaţia franceză au fost mult mai severi decât autorul articolului:
“Ni se promiteau durate mult mai mari de funcţionare, consumuri miraculos scăzute etc. etc. Foarte bine, dar acum, nu numai că nu avem posibilitatea de a alege şi a reveni la becurile incandescente, dar, colac peste pupăză, toţi am putut constata că aşa zisa lor longevitate este o cacealma, că, în loc să scadă consumul sunt energofage la aprindere (echivalentul a 2-4 ore de iluminare), că sunt poluante şi greu de reciclat. Atunci? Cui îi foloseşte crima? Totul seamănă cu o enormă operaţiune industrială şi comercială savant orchestrată”.
“Un întreprinzător german, profitând de lacunele legilor europene, importă becuri şi le vinde cu 1,69 euro bucata ca lămpi încălzitoare (vezi articolul: http://tinyurl.com/2ddvrjw ).”
“De ce verzii nu zic nimic? Pentru că nu cu lămpile cu consum redus o să-şi instaureze dictatura lor nenorocită. În plus, nici nu intră în aria corectitudinii politice.”
“Se anunţă alte procese cu statul pe chestiuni de sănătate! Facem să dispară becurile inofensive pentru a le înlocui cu unele nocive. Ai dreptul să alegi între a fi otrăvit şi a fi otrăvit!”
“Asta demonstrează că se zice şi se face orice fără vreo cercetare prealabilă (sau, mai rău, ancheta s-a făcut dar noi suntem minţiţi). Ne-au făcut să schimbăm becurile din motive pur mercantile şi pentru a-i satisface pe ecologişti (khmerii verzi) şi pe funcţionarii europeni care nu ies nicioadată din birourile lor”.
“Am refuzat să-mi pun lămpile astea şi factura mea de electricitate nu e mai mare ca a vecinului”.
“În doi ani, un sfert din noile mele becuri s-au stricat. La fel şi la vecinul meu. 10.000 de ore de funcţionare?! Cu ce sunt 100% de acord e că sunt de opt ori mai scumpe”.
“Avertizări de toate felurile: băuturi nocive, mâncare cu E-uri, pesticide, insecticide, becuri cu mercur, medicamente care ucid… Pensiile copiilor noştri vor fi mai uşor de plătit, va fi mai puţină populaţie. Ce grozav progresul!”
“După ce ne-au impus becurile astea, ne avertizează că sunt periculoase. Deja am spart două şi am adunat cioburile ca la cele normale. Trebuie să consult un medic?”
“Ce îi interesează e să ne omoare. Nu mai sunt războaie, prea multă lume, orice metodă e bună”.
“Noroc că am făcut un stoc de becuri vechi. Căci, în afară că poluează, noile becuri ţin mai puţin, fiind foarte sensibile la variaţiile de temperatură şi consumă mult la fiecare aprindere, lumina face să te doară ochii şi s-a descoperit că generează o vibraţie de înaltă frecvenţă care dă dureri de cap”.
“Interzicerea becurilor incandescente nu se bazează pe nici un studiu ştiinţific. Este doar rezultatul lobby-ului agresiv al Osram şi Phillips asupra deputaţilor europeni”.
zile mai bune !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu