Camera Deputaţilor a adoptat ieri cu 270 de voturi proiectul de modificare a Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, proiect iniţiat de deputatul PSD Tudor Panţîru. Camera Deputaţilor este cameră decizională, în acest caz, după ce Senatul a adoptat proiectul anul trecut în şedinţa din 15 septembrie.
„Camera Deputaţilor a votat în calitate de cameră decizională, amendamentele mele la Legea privind tehnica legislativa 24/2000. Potrivit formei adoptate, Guvernul este obligat atunci când prezintă un proiect de lege să vină şi cu un studiu de impact al noilor norme asupra drepturilor fundamentale prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Totodată, Guvernul este obligat să implementeze în legislaţia internă şi recomandările din hotărârile CEDO, jurisprudenţa acestei instanţe constituind interpretarea oficială a prevederilor convenţiei. Nici măcar asta nu era cunoscut la noi. Acum jurisprudenţa CEDO devine obligatorie, prin introducerea acestor preciări în procedura tehnicii legislative.
Din acest moment Legea trebuie trimisă la Preşedinţie pentru promulgare şI apoi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Este proiectul iniţiat de mine şI consider că acesta este un mare pas înainte, menit nu doar să reducă pl~ngerile şI condamnările Rom~niei la CEDO, dar şI să promoveze drepturile fundamentale ale omului. Eu sunt fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului ş ştiu foarte bine despre ce vorbesc.”, ne-a declarat deputatul Tudor Panţîru.
O altă noutate este stabilirea unui termen şi a unui responsabil. “După intrarea în vigoare a legii, Guvernul e obligat ca în termen de trei luni de zile după ce CEDO a emis o hotărâre să ia măsurile cu caracter general din deciziile Curţii care implică modificarea legislaţiei. Deci în trei luni de la decizia CEDO, Guvernul trebuie să vină cu proiectul pe masă. Până acum nu era nici un termen, nici un organ responsabil. Acum Guvernul e responsabil.
Asta înseamnă un pas foarte important, în genere, pe viitor să putem exclude la maximum posibilitatea emiterii unor legi contrare Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, cum sunt legile cu retrocedarea proprietăţilor.
Cu alte cuvinte, după intrarea în vigoare a noii tehnici legislative, nici un Guvern, oricare ar fi acesta, nu va putea prezenta Parlamentului un proiect de act normativ fără studiul de impact al acestuia asupra drepturilor fundamentale ale omului. Acest lucru era până acum subînţeles, prin subsumarea mai multor prevederi din Constituţia României şi din Tratatele şi Pactele semnate de statul român, prin Recomandările şi Rezoluţiile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Acum este pentru prima oară când se prevăd aceste obligaţii în mod expres, negru pe alb, într-o lege românească internă. Victorie. Mai ales că, spre exemplu, în materia retrocedării proprietăţilor, avem decizie-pilot a CEDO din 12 octombrie anul trecut, în care ni se recomanda expres să modificăm legislaţia în acord cu Convenţia ăi cu jurisprudenţa CEDO. În ianuarie această decizie a rămas definitivă, moment din care curge acel termen de 18 luni care ne-a fost acordat pentru realizarea acestor modificări.
http://www.jurnalul.ro/stiri/politica/victorie-nici-o-lege-nu-mai-poate-fi-data-in-romania-fara-un-studiu-preliminar-privind-impactul-noilor-reglementari-asupra-drepturilor-omului-569435.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu