PRIMA DIRECTĂ :
Prof. dr. Vasile Astărăstoae care susţine că punerea în practică a indicaţiilor FMI este un atac la sănătatea românilor în contextul în care România are cea mai mare morbiditate şi mortalitate din Europa la multe grupe de boli.
publicitate
"Ceea ce s-ar fi negociat cu FMI pune în pericol pacientul român. Reducerea listei de medicamente compensate şi a paturilor din spitale impusă de conţopiştii de la FMI care nu ştiu ce înseamnă responsabilitate socială în România este un atac la sănătatea populaţiei României, care este bolnavă şi săracă", a declarat, pentru Mediafax, preşedintele CMR. Acesta susţine că asemenea măsuri pun în pericol pacientul român. "Avem o populaţie săracă. Aceasta merge la spital pentru că primeşte medicamente gratuite pe care nu şi le poate cumpăra în contextul în care reţeaua de asistenţă medicală primară este subfinanţată şi nu poate prelua toate cazurile. De cele mai multe ori, neputând fi preluate de medicii de familie, respectivele cazuri ajung în spital. Nu pot fi luate astfel de decizii radicale într-o ţară ca România", a precizat Astărăstoae.
( Vă reamintesc faptul că guvernul va revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu medicamente mai ieftine, şi va reduce numărul de paturi din spitale cu un total de 5.700, în două etape, până la sfârşitul fiecărui semestru al acestui an.
În acelaşi timp, pachetul de servicii sociale din sistemul medical va fi "reformat" cu asistenţa Băncii Mondiale, astfel încât să nu mai fie finanţate acele costuri cu sănătatea considerate neesenţiale, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional la finalul evaluării din ianuarie-februarie )
UPERCUT ȘI...K.O. ? :
Medicii de familie au decis sâmbătă să nu semneze contractul-cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și să conteste în instanță actele normative prin care sunt obligați să muncească forțat și să asigure informatizarea din bani proprii, scrie mediafax.ro.
Medicii de familie refuză să semneze contractul-cadru cu CNAS și se pregătesc să emigreze
Medicii de familie s-au reunit, sâmbătă, într-o conferinţă organizată de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF), unde au discutat despre problemele din sistemul de sănătate şi despre măsurile de protest pe care le vor lua împotriva Ministerului Sănătății și CNAS.
„Contractul-cadru, pe doi ani, decapitează liberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienţilor şi încearcă subjugarea birocratică a medicilor din asistenţa primară, promovând falsa dezbinare şi deprofesionalizarea", au spus reprezentanţii medicilor de familie, citați de mediafax.ro.
O altă măsură luată de medicii de familie este depunerea cererilor de obţinere a certificatelor de conformitate, pregătind emigrări masive.
Muncă forțată, plafoane la rețete și informatizare din bani proprii
Medicii sunt nemulţumiţi de faptul că vor fi practic obligaţi să susţină informatizarea sistemului din bani proprii, dar şi să asigure servicii de permanenţă împotriva voinţei lor.
De asemenea, sunt nemulțumiți și de impunerea plafoanelor la prescripțiile medicamentelor, care i-ar pune în situația de a-și alege pacienții care consumă mai puține resurse.
Mai mult, Ministerul i-a anunţat că dacă nu semnează contractul cadru, vor deroga medicii din ambulatorii să le preia listele de pacienţi, însă „conform legii 95, este ilegal să practice o specialitate pentru care nu s-au pregătit”.
"Împreună cu colegii de alte specialităţi ne vom opune încercărilor patetice ale ministerului de a induce o sciziune între specialităţi. Nu ne aşteptăm şi nu mai dorim ca MS sau CNAS să ne cheme la «consultări». Dorim să îi asigurăm pe guvernanţi de întreaga noastră disponibilitate de colaborare în cazul în care doresc realmente să discutăm serios şi bazat pe argumente, dar şi de hotărârea de a merge până la capăt cu protestele", au conchis reprezentanţii medicinei de familie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu