Legislativul caracalean, teatru de lupta intre Anghel si consilierii sai.
Pare un lucru cel puţin bizar, dar este cât se poate de adevărat. Primăria Caracal pare în acest moment locul unde dispute mai vechi între actuala conducere PSD Olt şi executivul caracalean erup din nou cu efecte dintre cele mai nocive pentru comunitatea locală.
Un precedent periculos şi suficient de perfid ca să ducă la anarhie pe termen nedeterminat a pus stăpânire pe Primăria Caracal. O luptă surdă şi neconvenţională, dar cu substrat adânc politic se duce în tranşeele din administraţia publică locală din fosta capitală a Romanaţilor, unde edilul-şef Gheorghe Anghel pare să fie singur în faţa unei conjuraţii transpartidice. Nume sonore de pe scena politicii judeţene şi altele mai puţin cunoscute apar în mijlocul neînţelegerilor pe care executivul caracalean le are cu unii dintre reprezentanţii legislativului. Ultimele trei şedinţe extraordinare de consiliu local au fost trecute pe stand-by.
Buget doar pe hârtie
Şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului local Caracal a avut şi ea soarta ultimelor două: nu s-a întrunit numărul minim de consilieri - anume zece, dintr-un total de 19 - lucru care a dus automat la suspendarea ei. În atare condiţii, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2011 a rămas în pom… pentru a treia oară… Dacă timp de trei luni nu se va ajunge la un consens, se poate ajunge chiar la dizolvarea legislativului, potrivit legii.
Mărul dsicordiei - 5 consilieri din vechea gardă
Tulburările de identitate ale organizaţiei municipale a PSD Caracal se întind în timp cu mult înaintea Conferinţei extraordinare a partidului din vara anului trecut. Frământări, certuri pe marginea sediului din Caracal şi paralelismul survenit în urma organizării a două conferinţe municipale aprig disputate de cele două tabere: aripa Florin Iordache şi aripa Cătălin Roşculete - cea din urmă recunoscută oficial ca urmare a debarcării senatorului Ioan Toma de la cârma organizaţiei judeţene, continuă să ardă la foc mocnit în consiliul local. Motivul? Cinci dintre cei şase consilieri pe care PSD îi are în legislativ - daţi afară din partid de noul regim - refuză să părăsească barca al cărei vâslaş - primarul Gheorghe Anghel trage de timp pentru ca falanga să nu fie exclusă din CL. „Cei cinci consilieri au fost înlăturaţi din partid de Paul Stănescu odată cu venirea lui la conducerea partidului. Au fost exlcuşi din partid în urma unei hotărâri a BPJ (Biroul Permanent Judeţean al partidului - n.r.), iar acum se doreşte înlăturarea lor şi din legislativ. Lucrurile sunt simple”, spune un funcţionar al Primăriei Caracal.
Şedinţele extraordinare îi ţin în viaţă
Soarta celor cinci consilieri declaraţi persoane non-grata de noua conducere PSD Olt atârnă de un fir de aţă. Butonul care poate duce la ejectarea lor este ”un proiect de hotărâre care poate fi suspus spre aprobare într-o şedinţă ordinară de CL”. Cu alte cuvinte, renegaţii ”alb-roşii” pot sări din schema în orice moment. Pentru asta, însă, e nevoie de convocarea unei şedinţe ordinare, or edilul-şef Gheorghe Anghel evită de o bună bucată de vreme să facă acest lucru până la pronunţarea concluziilor Comisiei de Etică şi Arbitraj. Cum adică? „Primarul ţine numai şedinţe extraordinare în care ceilalţi consilieri nu pot acţiona pentru plecarea definitivă a celor cinci. O şedinţă extraordinară de CL nu poate duce la excluderea lor din legislativ. Anghel cunoaşte acest amănunt şi acţionează în consecinţă. El aşteaptă o decizie a Comisie de Etică şi Arbitraj care mediază litigiul dintre conducerea partidului şi cei cinci consilieri”, mărturiseşte un alt angajat al administraţiei locale Caracal. Pe de altă parte, legea spune clar că trebuie organizată cel puţin o şedinţă ordinară pe lună. Gheorghe Anghel recunoaşte starea de fapt. Acesta aruncă însă întreaga vină pe consilierul PDL Claudiu Matei, care, spune el, ”e extensia răului de la Slatina”: „Consilierul PDL Claudiu Matei este cel care întreţine această atmosferă ostilă. El a dispus ca ceilalţi consilieri să nu vină la nicio şedinţă a CL Caracal. Are ordine precise. Nu ştiu de la cine, dar cineva îi dă ordine de sus pentru a menţine o stare de tensiune în această primărie. Nu e posibil ca acest om să ajungă să vină cu proiecte de hotărâre la ordinul celor din PDL”, a zis Gheorghe Anghel. Mai mult: „Nu mi se pare normal ca cineva dintr-un partid să intre cu bocancii în interiorul altui partid şi să se amestece în treburile interne. Ce este şi mai grav e că acest lucru se petrece cu largul concurs al liderului partidului în care au loc fricţiuni, în speţă a lui Paul Stănescu”, precizează edilul-şef Anghel. În opinia acestuia, consilerii Alexe Costică (PNG) şi pesedistul Lucian Bondrescu sunt şi ei amestecaţi: „Consilierul PNG Alexe Costică este şi el unul dintre cei care pun contre bunului mers în această instituţie. Este finul lui Cornel Ciocan, fratele lui Dan Ciocan de la CJ Olt, deci, în barca lui Stănescu”, s-a exprimat acelaşi Gheorghe Anghel. „Dacă mâine vor pleca cei cinci consilieri PSD în locul acestora vor fi aduşi alţii. Unii dintre aceştia nici măcar nu pot fi consideraţi membri legitimi ai acestui partid. Au umblat tot timpul de colo-colo. Dar, cineva de la Slatina îi vrea la Caracal”, a continuat Anghel. Concluzie: „Oricum, dacă aceşti consilieri doresc cu tot dinadinsul ca lucrurile să se tergiverseze, nu voi avea ce să fac decât să aplic legea şi să se treacă la dizolvarea legislativului. Voi purta o discuţie cu prefectul de Olt în acest sens”, a încheiat Gheorghe Anghel.
Tiberius Caius
Componenţa CL Caracal:
7 consilieri PDL
5+1 consilieri PSD
4 consilieri PNG
2 consilieri PNL
sursa :http://www.gazetaoltului.ro/gazeta_new/viewArticle.htm?id=9776
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu