sâmbătă, 12 februarie 2011

Top zece cele mai avantajoase depozite la băncile comerciale


Dobânzile la depozite au coborât şi cu un punct procentual de la începutul anului în unele cazuri, în condiţiile în care pe piaţa monetară interbancară depozitele cu scadenţe la trei şi şase luni afişează dobânzi mai mici cu 1-1,5 puncte procentuale decât în toamna anului trecut.

Cele mai ample reduceri au fost operate de băncile greceşti, care au ţinut anul trecut foarte sus dobânzile la depozite în ciuda tendinţei generale de ajustare a bonificaţiilor, pe fondul crizei fiscale din Grecia care le împiedica să obţină finanţare la costuri rezonabile de pe piaţa interbancară. Alpha Bank, al treilea jucător de pe piaţă, a anunţat luna trecută cea mai mare reducere de dobândă, de un punct procentual şi plăteşte în prezent bonificaţii cuprinse între 6% şi6,5% pe an.

Piraeus şi Emporiki au tăiat, de asemenea, 0,75 puncte procentuale din doânzile plătite la depozite, iar Bancpost plăteşte din această săptămână cu 0,6 puncte mai puţin pentru sumele atrase de la populaţie.

Banca Transilvania a operat chiar două reduceri de dobânzi pe parcursul lunii trecute, aplicând o reducere de o jumătate de punct procentual bonificaţiilor plătite pentru sumele atrase pe 111 zile după ce anterior tăiase un sfert de punct din dobânzile la depozitele la termen.

Deşi dobânzile au coborât spre 6% pe an în multe cazuri, sunt în continuare bănci care plătesc 8% pe an pentru banii clienţilor.

De exemplu, Bank of Cyprus bonfică cu 8% pe an depozitele constituite pe trei luni şi cu 7,75% pe an sumele atrase pe şase luni. Şi BCR, Garanti, Millennium sau ATE Bank plătesc dobânzi de 7,5-7,75% pe an la depozitele pe trei şi şase luni. Şi depozitele în euro sunt bonificate în continuare cu 4% pe an la bănci precum Carpatica sau Bank of Cyprus, chiar dacă media la nivelul întregii pieţe a coborât spre 2% pe an. Chiar BCR, cea mai mare bancă locală după active, plăteşte 3,5% pe an la depozitele în euro atrase pe şase luni în cadrul unei oferte promoţionale..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu