sâmbătă, 12 februarie 2011

SCRISOARE DESCHISĂ PRIMULUI MINISTRU AL ROMÂNIEI DOMNULUI EMIL BOC

Sunt un ofiţer care nu am stagiul complet, fiind disponibilizat la vîrsta de 50 ani, urmare a restructurării armatei române. Nu am fost la sediul NATO, dar unitatea pe care am comandat-o a fost vizitată de sute de militari din ţările membre NATO, dar şi din ţări din Asia şi Africa. Nu m-am plimbat cu TAB-ul prin cîmpurile de mine din Iraq sau Afganistan, dar TAB-ul meu a fost în fruntea subunităţilor participante la aplicaţiile tactice, cu şi fără trageri de luptă, precum şi a exerciţiilor organizate în cooperare cu militari din ţările membre NATO, desfăşurate în Dobrogea. Sunt absolvent al liceului militar, al şcolii militare de ofiţeri activi şi al academiei militare, am îndeplinit funcţii numai pe linie de comandă şi niciodată, pe parcursul întregii cariere militare cît şi în anii de cînd am devenit pensionar militar, nu am stat cu mîna întinsă la banii statului. Nu am înţeles şi nu voi accepta niciodată supărarea şefului statului pe ofiţerii care sunt în situaţii asemănătoare cu a mea.
Fiind afectat de procesul de recalculare a pensiilor militare îmi permit să vă prezint cîteva consideraţii în legătură cu această problematică.

1.Bazându-vă pe faptul că sunteţi susţinut de “setea de dreptate a pensionrilor obişnuiţi” şi cu speranţa obţinerii unor ipotetice viitoare voturi, aţi declanşat un proces care în final, ar fi trebuit, să ducă la economisirea a 500-800 milioane de euro anual. Cel puţin asta declaraţi în octombrie 2009. Ulterior, în iulie 2010, făcându-vă mai bine calculele, declaraţi că economiile rezultate din recalcularea pensiilor speciale, se vor ridica la 86,8 milioane lei în 2010, 260,6 milioane lei în 2011, 267,9 milioane lei în 2012, 274,6 milioane lei în 2013 şi 281 milioane lei în 2014.
În ianuarie 2011, după recalcularea a aproximativ 25.000 pensii ale militarilor din M.Ap.N. şi după ce specialiştii economici estimează o creştere a fondurilor alocate susţinerii pensiilor militare de 72 milioane euro anual, dumneavoastră recunoaşteţi cu seninătate că abia la terminarea procesului de revizuire a pensiilor, la începutul anului 2012, ve-ţi şti dacă s-au realizat eventuale economii.
Unde vă sunt specialişti, unde vă sunt consilierii domnule prim ministru? Rîde o ţară întreagă de dumneavoastră, domnule prim ministru!
Un asociat la guvernare, domnul Marian Sîrbu va sărit în ajutor, încercând să vă scoată din această situaţie penibilă, declarând: “Atunci cînd s-a discutat pentru prima dată la Guvern despre recalcularea pensiilor militare, cel mai important aspect era respectarea principiului contributivităţii. Nu ştiu dacă era vizată neapărat o economie la bugetul de stat, nu-mi amintesc cifre legate de impactul bugetar pe care ar fi trebuit să-l aibă această măsură.”

2. La conferinţa de presă din 28.01.2011 aţi dezinformat opinia publică că pensionarii militari sunt de vină că recalcularea nu a fost finalizată pînă la 31 decembrie.2010, deoarece nu au trimis la timp cererile de recalculare. ”Din nefericire, aceste cereri de recalculare nu s-au depus din 28 iulie, când practic s-a adoptat această hotărâre de guvern care stabilea metodologia de recalculare. Dacă s-ar fi depus cererile de recalculare din august, septembrie, octombrie, noiembrie s-ar fi putut termina până la sfârşitul lunii decembrie”. Adevărul pe care dumneavoastră îl ştiaţi, dar l-aţi omis cu bună ştiinţă, pentru a putea dezinforma opinia publică, este următorul:
- la M.Ap.N.- adeverinţele privind salarizarea au fost eliberate de centrele militare, începînd cu 20 noiembrie 2010;
- la M.A.I. - o mare parte a pensionarilor militari nu au primit aceste documente;
- la S.R.I. - niciun pensionar militar nu a primit astfel de documente.
Vă înaintez un document din care rezultă că domnul Dana Ştefan, deşi a solicitat încă din 17.09.2010 o adeverinţă cu veniturile din perioada 01.01.1978-01.04.1982, unitatea respectivă refuză să-i elibereze documentul sub diferite motive.

3.În preambulul Ordonanţei de Guvern nr.1 din 31.01.2011 recunoaşteţi că în termenul prevăzut de Legea 119/2010 pentru 140.000 de pensionari militari nu s-au putut identifica documentele necesare dovedirii integrale a veniturilor. Acesta este alt crunt adevăr pentru care trebuiau să răspundă cei care s-au ocupat efectiv de rezolvarea acestei probleme şi nu pensionarii militari care s-au trezit peste noapte cu pensiile drastic diminuate din cauza acestor incompetenţi. Cine sunt adevăraţii vinovaţi domnule prim ministru şi ce măsuri aţi luat împotriva acestora?

4.În urma recalculării pensiilor militare, cel puţin aşa reiese din datele postate pe site-ul M.Ap.N., s-a reuşit performanţa nemaiîntîlnită în nicio armată modernă, ca unii maiştrii militari şi subofiţeri să aibă pensii mai mari ca mulţi generali şi ofiţeri superiori. Tot respectul pentru aceste două categorii de militari, cu un rol deosebit în orice armată, dar dorinţa obsesivă de a învrăjbi diferite categorii sociale sau profesionale, v-a determinat să aplicaţi astfel de măsuri aberante, care vor pune armata română într-o situaţie jenantă faţă celelalte armate ale ţărilor membre NATO. Probabil că A.I.Cuza, cel care la 3 iulie 1865 a elaborat o lege a pensiilor militare, care şi astăzi uimeşte prin simplitate şi precizie, se răsuceşte în mormînt văzând meschinăria şi impotenţa celor care se chinuie să elaboreze o lege echitabilă a pensiilor militare. Oare consilierii şi specialiştii dumneavoastră au auzit de această lege?

5.Anul 2011 va fi deosebit de stresant pentru pensionarii militari, urmare a măsurilor aberante pe care le-aţi prevăzut în O.U.G. nr.1 din 31.01.2011. Oricum, sunt certe următoarele aspecte:
- marea majoritate a pensionarilor militari, vor primi pensile la nivelul lunii decembri 2010;
- alţii vor primi pensiile conform recalculării făcute în baza adeverinţelor de venit;
- pînă la 31 octombrie 2011 se vor centraliza datele necesare revizuirii pensiilor;
- pînă la 31 decembrie vor fi revizuite toate pensile, iar pensionarii vor primi decizii de pensie (probabil finale);
- între 1 ianuarie- 31martie 2012 are loc regularizarea pensiilor;
- în anul 2011 niciun pensionar militar nu va fi sigur de pensia pe care o are de primit.

Exită însă foarte multe aspecte a căror nerezolvare corespunzătoare poate compromite întregul proces de recalculare.
A.În baza căror documente juridice, în luna februarie, se vor distribui pensile la nivelul lunii decembrie 2010, având în vedere că pensionarii militari au primit decizii de recalculare emise în data de 27 decembrie 2010 – cei de la M.A.I. – şi în 31 decembrie 2010 - cei de la M.Ap.N.? Vor fi anulate acestea, se va reveni la cele anterioare sau vor fi emise altele noi? Implicaţiile juridice sunt foarte importante în această situaţie, orice ambiguitate putând pune pensionarii militari în postura pierderii unor sume importante.
Profit de această ocazie şi vă informez că niciun pensionar aparţinând S.R.I. nu a primit decizie de pensionare nici pînă la această dată (cel puţin aceasta este situaţia la Constanţa);
B.Aţi promis în repetate rînduri că ”pensiile militare cu vechime completă pînă în 30 milioane de lei vechi, în urma recalculării, respectiv revizuirii, nu scad”. În textul O.U.G. nr.1 din 31.01.2011 nu exită astfel de prevederi, si atunci care este temeiul legal al promisiunii dumneavoastră?
Este posibil ca în programul informatic de recalculare cu care lucrează operatorii să fie prevăzute modalităţi de sancţionare a celor care s-au pensionat înainte de 55 de ani şi a celor care au pensii al căror cuantum depăşeşte 3000 lei? Dacă nu există, atunci afirmaţiile dumneavoastră se vor dovedi inexacte, iar dacă există reprezintă o discriminare a unor categorii de militari, lucru nepermis de nici o legislaţie din lume. Pentru a înlătura orice suspiciune sunteţi obligat să faceţi publice cheile si condtiile dupa care programul informatic cu efectuează recalcularea/revizuirea pensiilor militare.
C.Există mari dubii asupra corectitudinii datelor care stau la baza recalculării/revizuirii. Conform deciziilor de pensionare primite de cei cărora le-au fost recalculate pensiile conform adeverinţelor de venit, aceştia nu au putut verifica corectitudinea datelor înscrise in cuprinsul lor. Mai mult, aceste decizii contin la rubricile "sporuri incluse în salariu", "spor de vechime", "alte sporuri", cifra 0 de la un capăt la altul al documentului, acest lucru nepermiţînd niciunui pensionar militar să verifice dacă i-au fost luate în calcul toate veniturile obţinute pe parcursul întregii cariere. (vezi Decizia de pensionare anexată). Dumneavoastră aţi fi mulţumit de o astfel de decizie de pensionare?
Domnule prim ministru, este absolut necesar ca fiecare decizie să fie însoţită de un desfăşurător explicit al tuturor veniturilor obţinute.
D.Consider, având în vedere vinovăţia Guvernului pentru nerespectarea termenelor prevăzute pentru efectuarea recalculării, că ar fi normal ca pensionari militari, să primească noua pensie prevăzută în decizia revizuită, fără a mai fi nevoie de regularizare, care şi aşa nu are nici un temei juridic sau legal valabil.
În încheiere vă rog, dacă ve-ţi trimite spre rezolvare această scrisoare deschisă la M.Ap.N, această sarcină să nu îi revină locţiitorului UM 02515 B, un contraamiral fără nume, care şi-a dovedit incompetenţa sau reaua voinţă, prin modul total necorespunzător în care a rezolvat sarcina primită anterior din partea dumneavoastră (anexez în acest sens răspunsul primit referitor la problemele pe care vi le-am ridicat cu ocazia transmiterii unei alte scrisori deschise).

Preşedintele SCMD-Filiala Constanţa
Col.(r)
Remus Macovei

Bravo moncher !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu