miercuri, 23 februarie 2011

SeReI-ul E DE CAPUL LUI ?!

Citeste aici ultimul raport de activitate al SRI
Halucinant! Acesta este cuvântul care poate descrie cel mai bine situaţia în care se află SRI în raport cu instituţia care controlează Serviciul - Parlamentul României. Deşi legea obligă SRI ca în fiecare an să prezinte în plenul Parlamentului raportul său de activitate pe anul anterior, ultimul raport dezbătut este cel din anul 2006. Povestea rapoartelor de bilanţ ale SRI pe anii 2007, 2008 şi 2009 este extrem de încâlcită. Senatorii şi deputaţii de la Comisia de control al SRI se încurcă în răspunsuri. Unul dintre ei, deputatul Ioan Stan, afirmă că SRI a trimis rapoartele către Parlament cu întârziere. SRI neagă. Cel mai ciudat este că Cezar Preda, şeful Comisiei parlamentare de control al SRI, habar nu are unde se află rapoartele. La aceste confuzii mai adăugăm şi că Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, nu ştie că Serviciul trebuie să citească bilanţul în plen.

Ultimul raport de activitate anuală a SRI dat publicităţii este cel din 2006. Din cauză că încă nu au fost citite în Parlament, bilanţurile pe 2007, 2008 şi 2009 sunt încă secrete. Iar când anume urmează să fie ele desecretizate, nimeni nu poate da un răspuns. SRI se află sub controlul Parlamentului, iar din 2006 încoace şeful Serviciului nu a mai fost chemat să dea raportul.

Unde sunt rapoartele?

Pentru a putea fi desecretizat, un raport anual de activitate al SRI trebuie să fie dezbătut în plenul Parlamentului. Iar ca să ajungă să fie citit în plen, raportul trebuie să urmeze următorul traseu: Serviciul îl trimite Comisiei parlamentare de control al SRI, comisia îl analizează şi întocmeşte un coraport, apoi trimite la Birourile Permanente ale Parlamentului atât raportul SRI, cât şi coraportul. De aici, trebuie puse pe ordinea de zi a plenului reunit a celor două Camere ale Parlamentului. Din cercetările ziarului „Puterea”, rapoartele de activitate pe anii 2007, 2008 şi 2009 se află încă la Birourile Permanente.

Stan (PSD): SRI a întârziat

Întrebat de ce comisia şi-a dat avizul pe rapoartele din 2007, 2008 şi 2009 abia în anul 2010, deputatul PSD Ioan Stan, vicepreşedinte al comisiei, răspunde că SRI a trimis rapoartele foarte târziu. „Eu nu vreau să intru în polemică cu SRI, dar vă spun că au fost făcute şase adrese succesive către conducerea SRI să ne trimită rapoartele”. Stan ne oferă şi datele când Serviciul a trimis Parlamentului documentele: rapoartele pe 2007 şi 2008 au fost trimise în 2 februarie 2010, iar cel pe 2009 în 7 iulie 2010.

Contactaţi de reporterii „Puterea”, reprezentanţii SRI neagă că au întârziat cu rapoartele. „Nu ştiu cine v-a oferit această informaţie, dar vă garantez că este greşită. SRI trimite în fiecare an raportul său de activitate, cel târziu în prima jumătate a anului respectiv”, ne-a declarat Sorin Sava, şeful Biroului de presă al SRI. Menţionăm că, deşi telefonic reprezentantul SRI ne-a dat această declaraţie, nu ne-a răspuns încă la solicitarea oficială în scris făcută de ziarul „Puterea” pe 8 februarie, în care îi cerem să ne ofere datele exacte când instituţia a trimis Parlamentului rapoartele.

Haos Parlamentar

Ziarul „Puterea” a contactat mai mulţi membri ai Comisiei parlamentare de control al SRI. Le-am pus următoarea întrebare: „De ce nu sunt publicate rapoartele de bilanţ ale SRI pe anii 2007, 2008 şi 2009?”. Răspunsurile senatorilor şi deputaţilor din comisie sunt halucinante, mulţi dintre cei chestionaţi dovedind că habar n-au care e rostul lor la Comisia SRI.

„Ce se întâmplă cu rapoartele? Bună întrebare. De doi ani de când sunt în comisie, eu nu am văzut o dezbatere pe aceste rapoarte. Dar, sunteţi sigur că nu sunt publicate, că eu ştiu că anul trecut au fost date publicităţii mai multe rapoarte. Nu am în acest moment o explicaţie, dar o să mă informez şi o să vă dau un răspuns”, a fost reacţia deputatului PSD Radu Moldovan. Ulterior, domnul Moldovan a revenit cu un telefon în care ne-a confirmat ceea ce ştiam: că rapoartele pe 2007 şi 2008 au fost depuse de comisie în martie 2010, iar cel pe 2009 în seprembrie. „SRI şi le-a depus. Problema e la noi, nu la ei. Nu ştiu exact să vă dau o explicaţie de ce se întâmplă asta. Domnul Verestoy cred că e cel mai în măsură să vă spună. El e cel mai vechi în comisie. Este secretarul comisiei şi problemele organizatorice ţin de el”, ne-a sugerat Moldovan.

Senatorul Verestoy (UDMR) este secretarul, deci responsabilul cu agenda de lucru a comisiei. Cu toate acestea, el nu a putut să ne spună ce se întâmplă cu rapoartele, încurcându-se în şirul evenimentelor. „Până nu sunt prezentate în plen, rapoartele nu sunt publice. Asta este explicaţia”, ne-a declarat iniţial Verestoy. Întrebându-l de ce abia în septembrie comisia le-a depus la Birourile Permanente, senatorul şi-a schimbat declaraţia: „Nu aţi urmărit dumneavoastră cu atenţie activitatea. Ele au fost depuse, iar raportul pe 2008 a şi fost prezentat în plen”. Reamintim că raportul nu a fost prezentat.

Nici senatorul Daniel Savu (PSD) nu ştie să dea un răspuns clar. „Rapoartele se depun la Parlament, nu la comisie. Nu ştiu exact să vă spun, cel mai bine îl întrebaţi pe domnul Cezar Preda, preşedintele comisiei”, ne-a declarat el.

Cezar Preda conduce Comisia SRI, dar nu ştie

Preşedintele Comisiei SRI din Parlament, democrat-liberalul Cezar Preda, a refuzat să dea detalii despre rapoartele pe 2007, 2008 şi 2009 pe motiv că nu vrea să facă vreo greşeală. După încercări repetate de a lua legătura cu el, Cezar Preda a răspuns într-un final ziarului „Puterea”. „Este vorba de nişte date exacte, poate sunt pe stradă, poate sunt în altă parte şi nu vreau să fac vreo greşeală. Nu vă pot da amănunte despre aceste rapoarte. Întrebaţi la Biroul Permanent, la cabinetul doamnei preşedintă Roberta Anastase, aveţi acolo exact ce vă interesează. Am vorbit cu consilierul dumneaei, cu domnul Botez (n.r. consilierul Robertei Anastase, Paul Călin Botez) şi mi-a spus că se ocupă dumnealui. Sunt acolo toate datele oficiale”, a declarat pentru “Puterea” Cezar Preda.

Anastase: SRI îşi citeşte bilanţul la noi?

Contactată de noi, preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, află în premieră că SRI prezintă bilanţul în Parlament. „Rapoartele SRI?! Poate vă referiţi la rapoartele comisiei. Ei nu îşi prezintă bilanţul la noi, Comisia de control face rapoarte. Dar, mai bine îl sunaţi pe Cezar Preda, că el ştie mai bine să vă dea toate detaliile. Sau, discutăm mâine dimineaţă să mă interesez şi eu”, ne-a spus Roberta Anastase.

Când vor fi dezbătute rapoartele?

La această întrebare nu se cunoaşte încă răspunsul. Cei mai în măsură să îl dea sunt secretarii celor două Birouri Permanente ale celor două Camere. Birourile reunite au avut o tentativă de a pune rapoartele pe ordinea de zi a plenului reunit în data de 18 octombrie 2010. Cu toate acestea, nu s-a mai discutat trimiterea lor în plen. A fost amânată, după cum se poate constata în stenograma şedinţei birourilor din 18.10.2010, aflată pe site-ul Camerei Deputaţilor. Nici Sever Voinescu (PDL) şi nici Mihai Voicu (PNL), fostul, respectiv actualul secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, nu îşi amintesc să fi văzut rapoartele pe ordinea de zi a Birourilor Permanente reunite.

„Recunosc că nu sunt specialist în această problemă. Dar nu-mi aduc aminte să le fi văzut pe ordinea de zi a Birourilor Permanente reunite. Or fi fost, nu zic nu, doar că nu-mi mai amintesc eu. Ohohooo, din 18.10.2010 Birurile s-au mai întâlnit de multe ori”, ne-a declarat Mihai Voicu.

Sever Voinescu ne-a explicat de ce s-a amânat trimiterea lor în plen. „Probabil că au fost puse pe ordinea de zi a Birourilor alte probleme care au fost considerate a fi mult mai importante. Vă reamintesc doar legile salarizării sau educaţiei. Dacă au fost puse pe ordinea de zi a Birourilor Permanente pe 18.10.2010 şi de atunci nu le-aţi mai regăsit, înseamnă că urmează ca Birourile Permanente să găsească o nouă zi când să le pună pe ordinea lor de zi şi apoi să le pună pe ordinea de zi a plenului reunit”.

Ce spune legea?

Legea 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii:

„Serviciul Român de Informaţii este organul de stat specializat în domeniul informaţiilor privitoare la siguranţa naţională a României, parte componentă a sistemului naţional de apărare, activitatea sa fiind organizată şi coordonată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării

Activitatea Serviciului Român de Informaţii este controlată de Parlament. Anual, sau când Parlamentul hotărăşte, directorul Serviciului Român de Informaţii prezintă acestuia rapoarte referitoare la îndeplinirea atribuţiilor ce revin Serviciului Român de Informaţii, potrivit legii.

În vederea exercitării controlului concret şi permanent, se constituie o comisie comună a celor două Camere.

Organizarea, funcţionarea şi modalităţile de exercitare a controlului se stabilesc prin hotărâre adoptată de Parlament”.

sursa : 0722972522, tel/fax:0214138434, geostroe@gmail.com
Fundația Academia DacoRomână ”TDC” - FADRTDC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu