vineri, 4 februarie 2011

Fenomene nemaiintalnite au lovit Pamantul, insa ceea ce i-a socat pe oamenii de stiinta a fost rapiditatea succesiunii lor.

Temperaturile extreme si fenomenele meteo rare i-au facut pe cercetatori sa avertizeze populatia cu privire la un iminent sfarsit.

The Independent: In anul care a trecut o seceta cumplita a lovit Amazonul- cunoscut ca fiind "plamanul lumii". Acest lucru a facut ca aceasta regiune sa produca mai mult dioxid de carbon decat a inghitit, cauzand o accentuare a incalzirii globale. Seceta a fost atat de intensa incat oamenii de stiinta au declarat ca in ultimii 100 de ani nu s-a mai intalnit una de o asemenea amploare.

Cercetatorii prezic ca aceasta va avea ca rezultat o emisie de 8 miliarde de tone de dioxid de carbon, ceea ce este mult mai multe decat totalul anual de emisii de CO2 din SUA. Pentru a doua oara in mai putin de 10 ani, cea mai mare padure tropicala de pe pamant a produs mai mult dioxid de carbon, decat a fost capabila sa absoarba, si asta pentru ca multi dintre copacii sai s-au uscat sau au fost taiati.

Oamenii de stiinta cred ca cele doua episoade de seceta ar fi putut fi cauzate de temperatura ridicata a apei oceanului in zona tropicala a Atlanticului. Pe de alta parte, cauza lipsei ploii in zona amazoniana ar putea fi emisiile de dioxid de carbon din atmosfera si gazele de sera.

Echipa anglo-braziliana de cercetare a subliniat faptul ca nu exista inca dovezi ca cele doua episoade secetoase au legatura cu emisiile de CO2, insa cercetatorii atrag atentia ca, daca nu reusim sa gasim o modalitatea de a reduce poluarea, impingem planeta spre un viitor nesigur.

In mod normal, secetele ciclice afecteaza nordul zonei amazoniene si sunt asociate cu fenomenul cunoscut sub numele de el Nino (n.r. fenomen climateric quasi-periodic care se manifesta prin schimbari de temperatura, in zona tropical a Oceanului Pacific, aproximativ o data la cinci ani). Insa, secetele din 2005 si 2010 s-au intamplat in sud si pot fi legate de temperatura ridicata a apei din regiunea tropicala a Oceanului Atlantic.

Intr-o alta regiune de pe pamant, inundatiile si cicloanele fac ravagii. Australia a fost maturata de un puternic ciclon, iar rafalele de vant - care au atins si 300km/h - au distrus totul in calea lor.

Aceste fenomene extreme nu fac decat sa distruga cu o mare rapiditate pamantul, facand ca viata oamenilor pe Planeta Alastra sa fie din ce in ce mai scurta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu